Săptămâna Patimilor - tradiții și obiceiuri


Săptămâna Patimilor

Pentru creștinii ortodocși astăzi a început Săptămâna Mare, ultima din Postul Paștilor, numită și Săptămâna Sfintelor Pătimiri. Este o perioadă încărcată de semnificații, dar și de tradiții și obiceiuri care mai ales în satele de altădată erau respectate cu sfințenie. Sunt zilele când oamenii își pregătesc casa pentru marea sărbătoare care se apropie și care, conform tradiției, trebuie așteptată în curățenie sufletească și trupească. 
 

Post aspru

În lumea satului de altădată trăirea creștea în intensitate cu fiecare zi care îi apropia pe credincioși de sărbătoarea Învierii, iar aspectul spiritual era cel mai important. 
Pentru  a primi sărbătoarea cum se cuvine și a se putea apropia de Dumnezeu, oamenii trebuia să ducă o viața exemplară.
 
Până la Paști Postul este mai aspru, de luni până sâmbătă consumându-se conform canoanelor bisericești doar pâine, sare și fructe uscate. Începând cu seara de Florii , bătrânii de altădată nu mai mâncau nimic până în Joia Mare, când se împărtășeau, după care țineau din nou post negru până de Paști.  În toate aceste zile se mergea în fiecare seară la biserică și în special în ziua în care se împărtășeau oamenii nu dormeau pentru ca diavolul să nu le fure împărtășania.

Deniile

Pentru credincioși acestea sunt zile de întristare și reculegere în amintirea patimilor îndurate de Iisus, amintite în fiecare seară la slujbele ce poartă numele de denii.
 
Potrivit tradiției românești, în săptămâna mare se comemorau pe lângă patimile lui Hristos și morții fiecarei familii. Se credea că morții vin la toate deniile, intrând în biserici după plecarea tuturor credincioșilor. Pentru îmbunarea spiritelor strămoșilor care reveneau pe pământ în preajma sărbătorii pascale, se făceau pomeni și se curățau mormintele. Pe de altă parte se spunea că cine moare în săptămâna mare ajunge cu siguranta în iad, căci în aceste zile porțile Raiului sunt închise. 

Săptămână de doliu

În lumea satului în această săptămână se făcea curăţenie generală în casă, în curte şi prin acareturi, se reparau gardurile, se văruiau casele, se aeriseau toate hainele, așternuturile și covoarele. În unele sate, oamenii vârstnici obişnuiesc să poarte haine de doliu, iar ștergarele din casă se schimbă cu unele în culori înschise.  

Alte sugestii

A început festivalul de artă populară „Lada cu zestre”
Programul muzeelor nemțene de sărbători
Bunătăți pentru mesele de sărbători - 2021
Programul muzeelor nemțene în minivacanța de 1 Decembrie
Tradiții la Sărbătoarea Vovideniei