Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, tradiții și superstiții


În tradiția populară, Arhanghelii Mihail și Gavril sunt cunoscuți drept conducători ai cetelor de îngeri și călăuzitori ai sufletelor în lumea de dincolo. Sunt înfățișați în icoane cu aripi și săbii, ca purtători de biruință.  

Arhanghelul Gavril e cunoscut drept aducătorul veștilor bune, el fiind cel care i-a dat Fecioarei Maria vestea nașterii Mântuitorului. Sfântul Gavril este, mai ales, protectorul familiei creştine, al mamelor, al fecioarelor, al copiilor şi al măicuțelor. 
 
Arhanghelul Mihail este cel care veghează la căpătâiul celor care pleacă din lume și apoi duce sufletul omului în Rai sau în Iad, de aceea altădată oamenii la sate respectau cu sfințenie sărbătoarea, existând credința că cine muncește în această zi va sfârși în chinuri. 

Sunt sărbătoriți pe data de 8, ca simbol al infinitului deci al vieții veșnice. În această zi se sărbătoresc alături de Arhangheli toate puterile cerești care nu s-au despărțit de Dumnezeu. 

Tradiția spune că în această zi fiecare creștin trebuie să aprindă o lumânare care îi va lumina calea în lumea de dincolo. În multe zone ale țării se țin și Moșii de Arhangheli în sâmbăta dinaintea sărbătorii sau în ajunul acesteia. La sate sărbătoarea se ținea și câte 3 zile de pe 8 pe 10 noiembrie. 

Alte sugestii

A început festivalul de artă populară „Lada cu zestre”
Programul muzeelor nemțene de sărbători
Bunătăți pentru mesele de sărbători - 2021
Programul muzeelor nemțene în minivacanța de 1 Decembrie
Tradiții la Sărbătoarea Vovideniei