”Timpul”lui Eminescu, păstrat la Piatra-Neamț


Despre

La Biblioteca Județeană ”G.T. Kirileanu” din Piatra Neamț se păstrează între colecțiile speciale ale fondului documentar ”G.T. Kirileanu, colecția Ziarului ”Timpul” din vremea când era redactor Mihai Eminescu. Aceasta se mai găsește doar la Biblioteca Academiei Române, dar exemplarele de la Piatra-Neamț sunt în cea mai bună stare. 
 
Colecția Ziarului ”Timpul” poate fi consultată on-line pe site-ul Bibliotecii Județene G.T. Kirileanu. (http://www.bibgtkneamt.ro/)
 

Kirileanu, între primii editori ai scrierilor politice ale lui Eminescu

Publicația se află în colecția Bibliotecii Județene datorită cărturarului G.T. Kirileanu care a donat-o orașului împreună cu cele peste 30 000 de volume din biblioteca sa. Kirileanu a primit colecția de la Nicolae Filipescu, datorită interesului manifestat de cărturar pentru scrierile politice ale poetului. De altfel Kirileanu a fost între primii editori ai acestor scrieri. 

În Note istorice asupra editării operei poetice a lui Mihai Eminescu, Nicolae Iorga scria: 
Dar din aceiași generație s’a ridicat un om a cărui modestie ne-a împiedecat de a-i prețui munca tăcută, rare ori presintată în pagini tipărite. D. Gh.T. Kirileanu a consacrat mulți ani de zile pentru a urmări în orice colț paginile răzlețe ale lui Eminescu. Îl pasionau mai ales rapoartele inspectorului școlar și polemica aceia politică, superioară cu mult intereselor de partid, pe care Morțun, un socialist, trebuia s’o lase afară din preocupațiile sale, pentru caracterul ei conservator. Din această răbdătoare culegere a ieșit numai, supt inițialele G.K., o broșura editată de mine la Vălenii-de-Munte” (Nicolae Iorga, Note istorice asupra editării operei poetice a lui M. Eminescu, București, 1929, p. 341).
sursa foto: Dor de Neamț

Alte sugestii

Sfânta Mărie Mică-credințe populare
Tradiții de Ispas
Ștrandul Tineretului s-a deschis oficial sâmbătă 5 iunie
"La Caiace" se redeschide pe 1 iunie
Paștele Blajinilor