Tradiții la Sărbătoarea Vovideniei


Semnificația sărbătorii

Vovidenia este una din cele mai mari sărbători ale românilor și prima din Postul Crăciunului, marcată în fiecare an pe 21 Noiembrie.  
 
Sărbătoarea ”Intrării în Biserică a Maicii Domnului” este cunoscută în tradiția populară și cu numele de "Ovidenia", "Vovidenia" sau "Obrejenia, fiind considerată o zi a luminii care sparge întunericul morții. Se spune că de la Ovidenii a început și tradiția praznicelor și tot acum începeau Filipii, sărbători ținute de teama lupilor, pentru paza gospodăriilor.
 

Tradiții și superstiții

Tradițiile specifice sărbătorii de Ovidenii încep din Ajun, când credincioșii merg în  cimitire și aprind lumânări pentru sufletul moșilor și strămoșilor, mai ales pentru cei care au murit fără lumânare și pentru copiii nebotezați. Această tradiție este una care a rezistat mai ales în zona Moldovei. Tot aici se mai dau de pomană vărzări și vase cu apă, dar cea mai importantă în această noapte este lumina. 
 
În trecut în cimitire se aprindeau lumânări cât un stat de om , iar ce rămânea după ce ardeau se folosea pentru farmece sau pentru a-ți visa ursitul în noaptea de Anul Nou. 
 
Și în case se aprind lumânări întreaga noapte pentru binele familiei și mai ales al copiilor. 
 
În această noapte se spune că se deschid cerurile și vitele vorbesc. La fel ca în noaptea Sfântului Andrei se ung ușile și ferestrele cu usturoi pentru alungarea strigoilor.  
 

Previziuni meteorologice

Ca la fiecare sărbătoare, țăranii români făceau și previziuni meteorologice. Se spunea că dacă ninge la Ovidenii va urma o iarnă grea, iar dacă era cer senin era semn că vara viitoare va fi secetoasă. Nici dacă era înnourat nu era semn bun, pentru că însemna ca va veni un an cu boli multe. Conform tradiției la Ovidenii începe cu adevărat iarna, frigul devine mai aspru și ninsorile mai frecvente. 

Alte sugestii

A început festivalul de artă populară „Lada cu zestre”
Programul muzeelor nemțene de sărbători
Bunătăți pentru mesele de sărbători - 2021
Programul muzeelor nemțene în minivacanța de 1 Decembrie
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, tradiții și superstiții