Turnul lui Ştefan cel Mare

Obiectiv turistic


Program

Deschis
Vezi programul

Address

Piața Libertății, Piatra Neamț, Romania

Despre

În centrul istoric al urbei se află, alături de Biserica Domnească „Sf. Ioan Domnesc”, Turnul-Clopotniţă sau Turnul lui Ștefan cel Mare. Zidit în anul 1499, la un an după construcţia bisericii.

Pe faţada turnului se pot observa brâie din cărămidă şi celebrele discuri mici de teracotă smălţuită şi colorată. Astăzi în camera clopotelor se regăsesc patru clopote: cel mare, din secolul al XVII-lea, are o sonoritate unică, unul din secolul al-XIX-lea şi încă două clopote care sunt turnate recent. O legendă urbană spune că în Turnul lui Ştefan a locuit timp de 26 de ani moşul Gheorghe Lazăr, un adevarat pelerin, unic pentru viaţa lui duhovnicească.

Pe la jumătatea secolului al XIX-lea se face supraînălţarea turnului, peste ultimul nivel medieval creându-se o încăpere pentru "păzitorii de foc". Mecanismul primului ceas de mari dimensiuni, al Turnului Clopotniţă a fost adus de la Viena în anul 1861. De-a lungul timpului mecanismul ceasului a fost schimbat de mai multe ori, iar cel existent a fost montat în anul 1920, prin contribuţia unor negustori din zonă.

Photo Gallery

Alte sugestii

Muzeul de Stiinte Naturale Piatra Neamt

Obiectiv turistic

Biserica Cârligi, Neamț

Obiectiv turistic

Hanul Șerbești, Neamț

Obiectiv turistic

Conacul Cantacuzino, Neamț

Obiectiv turistic

Biserica Sfântul Gheorghe din Ștefan cel Mare, Neamț

Obiectiv turistic