
Conferințele CMNN – „Din pătimirile Arsinoei. De la persecuție la divinizare”
IN THE CITY AND SURROUNDINGS

Location:

Organizer:

Dates And Hours:
Thursday, 3rd April 2025
12:00 - 14:00
12:00 - 14:00
About
Complexul Muzeal Naţional Neamţ organizează cea de-a X-a conferință din cadrul proiectului cultural-ştiinţific „Conferinţele CMNN” care îşi propune să aducă în faţa publicului nemţean excelenţa, pasiunea şi valoarea prin intermediul unor reprezentanți de marcă din varii domenii ale vieţii cultural-ştiinţifice.
Muzeul de Artă Piatra-Neamț, joi, 3 aprilie 2025, ora 12.00
Muzeul de Artă Piatra-Neamț, joi, 3 aprilie 2025, ora 12.00
Tema conferinței pune în valoare o personalitate influentă a regatului ptolemeic, Arsinoe II Philadelphia (317-cca. 272 î. Hr.), soția lui Ptolemeu al II-lea Philadelphos, regină a Traciei, Macedoniei, Anatoliei și Egiptului, prin căsătoriile cu Lysimachos și mai târziu cu propriul ei frate Ptolemeu al II-lea Philadelphos. Posedând calități fizice și intelectuale remarcabile, educată în mediul filosofilor, poeților și învățătorilor de la Museion, fiica lui Ptolemeu I Soter, a îmbrăcat de trei ori mantia regală. Amintirea acestei energice femei elenistice s-a perpetuat şi după moarte în producţiile poetice, în artă, în tradiţiile populare şi chiar în orientarea vieţii politice externe.
Vom avea astfel prilejul întâlnirii cu istoria antică, avându-l ca invitat pe domnul conf. univ. dr. Iulian Moga de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Istorie / Centrul de Istorie a Evreilor și Ebraistică „Alexandru Șafran”. Absolvent al Facultății de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, specializarea istorie-limbă şi literatură engleză, devine Doctor al Universităţii din Angers (Franţa) la 30 septembrie 2009, cu lucrarea de doctorat intitulată Culte solare și lunare în Asia Mică în timpul Principatului, pentru care a obținut titlul ştiinţific de doctor în Ştiinţe Umaniste, domeniul Istorie, și Premiul „Mihail Kogălniceanu” al Academiei Române (2013). În anul 2013 a obținut medalia de aur la Expoziția Europeană a Creativității și Inovării pentru volumul Zeul cel Preaînalt și frica de divinitate. Documente epigrafice din Europa și din Anatolia, publicat în colabore cu Alexey Belousov (Universitatea „Lomonosov” din Moscova) și Ștefan Teofil Grosu (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi). În perioada 2002-2006 a fost asistent universitar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi/Facultatea de Istorie. În 2010 a fost profesor invitat al Universităţii de Stat din Chişinău (Republica Moldova) unde a susţinut un curs cu tema Geografie sacră şi specific etnic în Anatolia perioadei romane imperiale.
Din 2018 este conferențiar universitar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, unde a predat următoarele cursuri: Introducere în iudaistică: Evrei şi prozeliţi în Europa (sec. I-VI d.Hr.). Interacţiuni etnice şi culturale; Oracole, jocuri și concursuri, la masterul de Arheologie; Centru şi periferie: Dezvoltare urbană şi evoluţie religioasă în spaţiul ponto-anatolian, la masterul de Arheologie; Civilizația elenistică, la masterul de Arheologie; Limba engleză: anii I şi II;Curs special anul III; Orientul Apropiat şi Mediterana în Antichitate, anul I (seminarii).
Este secretar ştiinţific al Centrului de Istoria Evreilor şi Ebraistică „dr. Alexandru Şafran”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, membru al European Association of Archaeologists (EAA), al General Association of Mediterranean Archaeology (GAMA), al Institutului Britanic de Arheologie de la Ankara (British Institute of Archaeology at Ankara) și al Platformei de formare și cercetare interdisciplinară în domeniul arheologiei – ARHEOINVEST, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
A efectuat stagii de cercetare la Eastern Mediterranean University, Famagusta, Ciprul de Nord şi la Istanbul (la DAI, IFEA, Koç University şi Dutch Institute) în cadrul proiectului PN II IDEI 414/2007, la Institutul Britanic de Arheologie de la Ankara (British Institute of Archaeology at Ankara) şi la Istanbul (la DAI, IFEA, Koç University şi Dutch Institute) în cadrul proiectului PN II IDEI 414/2007, la Institutul Britanic de Arheologie de la Ankara (British Institute at Ankara).
A publicat mai multe volume și zeci de studii de specialitate: Culte solare și lunare în Asia Mică în timpul Principatului (sec. I-III d.Hr.), Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, 2011; Evrei și prozeliți în Europa (secolele I-VI d.Hr.). Interacțiuni etnice și culturale, Editura Ștef, Iași, 2011; Iulian Moga, Alexey Belousov, Ștefan Teofil Grosu, Zeul cel Preaînalt și frica de divinitate. Documente epigrafice din Europa și din Anatolia, Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, 2012; Iulian Moga (coordonator), Angels, Demons, and Representations of Afterlife within the Jewish, Pagan and Christian Imagery, Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, 2013; Between Menorah and Torah. The Emergence of the European Jewish Diaspora in Antiquity (1st-6th century AD), Parthenon Verlag, Kaiserslautern;Religious Excitement in Ancient Anatolia: Cult and Devotional Forms for Solar and Lunar Gods, Peeters, Leuven, 2019.