Deschiderea stagiunii artistice 2023-2024

Deschiderea stagiunii artistice 2023-2024

IN THE CITY AND SURROUNDINGS

Location:


Alexandru cel Bun, nr 27, Piatra Neamt, Romania, 610089

Dates And Hours:

About

DESCHIDEREA STAGIUNII ARTISTICE 2023-2024: 
„MUSICAL PAINTINGS. INTERLUDES OF ARTISTIC FREEDOM” CU PIANISTA GRACE JEE EUN OH ȘI INVITAȚII SĂI
Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț și Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, invită melomanii nemțeni la recitalul de pian susținut de Grace Jee Eun Oh (Norvegia/Coreea de Sud) și invitații săi.
Sub generosul auspiciu „Musical Paintings. Interludes of Artistic Freedom”, evenimentul va deschide Stagiunea artistică 2023-2024, organizată în parteneriat de cele două instituții, și va prilejui un spectacol de muzică și culoare în care vor fi protagoniști, alături de pianista Grace Jee Eun Oh, alți doi muzicieni – pianistul Dragoș Cantea(Norvegia/Coreea de Sud) și violonistul Bogdan Onofrei (România).
În cadrul acestui spectacol, sonoritățile muzicale se vor împleti armonios cu arta plastică, pictorii Radu Cristian Macavei și Cristian Bistriceanu, membri ai U. A. P., având o substanțială contribuție la crearea unei seri artistice de înaltă ținută.

Evenimentul va avea loc joi, 5 octombrie, de la ora 19:00, la sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț.

Intrarea se face pe baza invitației emisă de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”. Relații la secretariatul instituției, strada Ștefan cel Mare nr. 3A, Piatra-Neamț, sau la telefon 0233/214026
.

Recitalul de pian și vioară, care alătură și artă vizuală, este parte dintr-o rezidență artistică a pianistei GraceJeeEun Oh în România, intitulată „Musical Paintings. Interludes of Artistic Freedom”. Aceasta prevede mai multe vizite de lucru și de cercetare cu reprezentanți din România în vederea stabilirii unor trăsături de analiză dramaturgică între muzică și arte vizuale. Rezultatul acestor cercetări este și recitalul din această seară, unul de natură interdisciplinară, în care programul este ales și în baza relației bilaterale dintre România și Norvegia.

Vom descoperi, într-un cadru evolutiv, opusuri definitorii din patrimoniul muzical românesc și norvegian, de la nume mari, precum Enescu sau Grieg, la noi descoperiri, precum Agathe BackerGrøndahl, GeirrTveitt sau Achim Stoia.

„Musical Paintings. Interludes of Artistic Freedom” se va desfășura și datorită unei initiative bilaterale finanțată prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-Cultura.Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre U.E. și Islanda, Liechtenstein șiNorvegia, ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii din România, prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.