Seară de film Decopertat Piatra Neamț - proiecție film ”Zona de interes”

Seară de film Decopertat Piatra Neamț - proiecție film ”Zona de interes”

IN THE CITY AND SURROUNDINGS

Location:


Piața Ștefan cel Mare, Piatra Neamț, Romania

Organizer:

Dates and Hours:

About

𝗗𝗲𝗰𝗼𝗽𝗲𝗿𝘁𝗮𝘁 𝗣𝗶𝗮𝘁𝗿𝗮 𝗡𝗲𝗮𝗺𝘁 invită amatorii de film istoric la proiecția „𝙕𝙤𝙣𝙖 𝙙𝙚 𝙄𝙣𝙩𝙚𝙧𝙚𝙨” o dramă istorică distinsă cu premiul pentru „cel mai bun film străin” la cea mai recentă ediție a Oscarurilor. Evenimentul este prima inițiativă Decopertat în Piatra Neamț și este prilejuit de lansarea volumului „Odessa” - un material care documentează procesul de redeschidere la Timișoara a unei versiuni reinterpretate a Muzeului Holocaustului din Odessa (instituție care nu mai funcționează de la începutul războiului din Ucraina) realizat de Decopertat, comisionat de Asociația DocuMentor și ilustrat de Dan Perjovschi.
În cadrul evenimentului găzduit de 𝙇𝙖𝙥𝙨𝙪𝙨 𝙗𝙮 𝘼𝙧𝙧𝙚𝙣𝙖 𝙙𝙪𝙢𝙞𝙣𝙞𝙘𝙖̆, 31 𝙢𝙖𝙧𝙩𝙞𝙚, 𝙤𝙧𝙖 18:00, participanții vor avea ocazia:
  • să urmărească împreună pelicula „Zona de Interes”
  • să participe la o discuție moderată de Augustina Vasile (freelancer cultural).
La finalul proiecției vor fi distribuite 𝗴𝗿𝗮𝘁𝘂𝗶𝘁 și o serie de 𝘃𝗼𝗹𝘂𝗺𝗲 „𝗢𝗱𝗲𝘀𝘀𝗮” (atât în format fizic cât și în format electronic).
𝗜𝗻𝘁𝗿𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗹𝗶𝗯𝗲𝗿𝗮̆, în limita spațiului disponibil, în baza 𝗿𝗲𝘇𝗲𝗿𝘃𝗮̆𝗿𝗶𝗶 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗳𝗼𝗿𝗺𝘂𝗹𝗮𝗿𝘂𝗹 disponibil aici: https://forms.gle/fP4jpKEEYBBD1oA87
𝘌𝘷𝘦𝘯𝘪𝘮𝘦𝘯𝘵𝘶𝘭 𝘷𝘢 𝘧𝘪 𝘥𝘰𝘤𝘶𝘮𝘦𝘯𝘵𝘢𝘵 𝘧𝘰𝘵𝘰𝘨𝘳𝘢𝘧𝘪𝘤, 𝘤𝘶 𝘴𝘤𝘰𝘱𝘶𝘭 𝘳𝘢𝘱𝘰𝘳𝘵𝘢̆𝘳𝘪𝘪 𝘳𝘦𝘻𝘶𝘭𝘵𝘢𝘵𝘦𝘭𝘰𝘳.
𝗗𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗲 „𝗭𝗼𝗻𝗮 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗲𝘀”:
„Zone of Interest” [trad. Engl.] este o dramă istorică din 2023, scrisă și regizată de Jonathan Glazer, ce are la bază romanul omonim scris în 2014 de Martin Amis. Pelicula, care a câștigat anul acesta Oscarul pentru cel mai bun film străin, se concentrează pe viața comandantului de la Auschwitz, Rudolf Höss, și a soției sale, Hedwig, care locuiesc cu familia lor într-o casă din "Zona de Interes", lângă lagărul de concentrare. Este greu de imaginat că la doar o respirație distanță de liniștea și idilicul gospodăriei Höss, ororile de neconceput ale Soluției Finale se desfășoară în toată amploarea lor. Și, pe măsură ce mirosurile neplăcute și zgomotele înfiorătoare și surde întinează utopia parfumată a lui Hedwig, apare o întrebare: Când răul devine banal și apatia fără de efort, ce mai separă omul de fiară?
Trailer: https://www.imdb.com/video/vi1812055833/?ref_=ext_shr_lnk
𝗗𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗗𝗲𝗰𝗼𝗽𝗲𝗿𝘁𝗮𝘁 𝗣𝗶𝗮𝘁𝗿𝗮 𝗡𝗲𝗮𝗺𝘁:
Decopertat Piatra Neamț este o comunitate proaspătă, fără criterii de selecție, creată de și pentru artiștii locali nemțeni, un spațiu în care oamenii cu înclinații artistice și creative din oraș și din împrejurimi să se întâlnească, să își împărtășească munca, ideile dar și frustrările, și să primească sprijin și promovare. Pentru început, Decopertat Piatra Neamț reușește să susțină un singur tip de artiști - poeții - alături de care vom organiza și evenimente dedicate activității lor - Seri de Poezie, ce vor fi găzduite recurent, începând cu luna aprilie, la Lapsus by Arrena. Ulterior, Decopertat își va extinde activitatea către încă două tipuri de artiști - vizuali și dramatici - și va susține inclusiv evenimente pentru fiecare dintre aceste direcții (expoziții și seri cu vânzare, respectiv activități de improvizație teatrală și festivaluri de teatru).
Te poți alătura comunității poeților Decopertat Piatra Neamț pe whatsapp: (chat.whatsapp.com/GFSAYP8XAdMIHoduN9TIk9). Pentru a fi la curent cu activitățile Decopertat, follow și pe Instagram (@decopertat.pn)
𝗗𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 „𝗢𝗱𝗲𝘀𝘀𝗮”
Volumul „Odessa” a fost comisionat către Decopertat de Asociația Documentor și finanțat de Ministerului Culturii, prin Centrul de Proiecte Timișoara în cadrul proiectului TRIAJ. Volumul are la bază procesul de realizare al documentarului cu același nume în regia lui Florin Iepan care îl are drept protagonist pe Mikhail Zaslavsky, singurul supraviețuitor în viață al masacrului de la Odessa - cel mai întunecat moment din istoria română modernă.
𝗗𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁𝘂𝗹 𝗧𝗥𝗜𝗔𝗝
TRIAJ este un ecosistem cultural format din spații expoziționale, ateliere, conferințe, instalații,
tururi ghidate și intervenții culturale în cartiere, grupate în jurul unui eveniment central, care constă în redeschiderea la Timișoara a unei versiuni reinterpretate a Muzeului Holocaustului din Odessa, instituție care nu mai funcționează de la începutul războiului din Ucraina. Parte a unui
proces mai larg de informare, de educare prin cultură, de asumare a istoriei, de combatere a
xenofobiei și antisemitismului asumat de Timișoara prin dosarul de candidatură la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2023, TRIAJ este un gest de solidarizare cu Ucraina, cu comunitatea evreilor din Odessa. Scopul proiectului este combaterea antisemitismului, a
discursului extremist, a stereotipurilor bazate pe teoriile conspirației și dezinformare folosind
educația prin cultură ca parte a unui proces multidisciplinar de reflexie și asumare a istoriei de
către societatea românească.
𝗗𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗔𝘀𝗼𝗰𝗶𝗮𝘁̦𝗶𝗮 𝗗𝗼𝗰𝘂𝗠𝗲𝗻𝘁𝗼𝗿
Asociația DocuMentor este o organizație profesională care de peste 15 ani produce evenimente legate de film documentar, cinema, proiecții de film și workshop-uri destinate profesioniștilor din cinematografie, televiziune si jurnalism din România si străinătate.
𝗗𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗗𝗲𝗰𝗼𝗽𝗲𝗿𝘁𝗮𝘁:
Decopertat este un runspace federational: un context gestionat de artiști, pentru artiști ce constă în 14 echipe regionale (Suceava - comunitatea inițială, Cluj - comunitatea cea mai numeroasă, Chișinău, București, Timișoara, Piatra-Neamț, Craiova, Constanta, Râmnicu-Vâlcea, Mangalia, Brașov, Iași, Sibiu și Galați).
𝗗𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗟𝗮𝗽𝘀𝘂𝘀 𝗯𝘆 𝗔𝗿𝗿𝗲𝗻𝗮:
Lapsus by Arrena este mai mult decât un restaurant în inima orașului Piatra Neamț, cu o vedere superbă înspre Teatrului Tineretului. Este un spațiu creativ care își propune să găzduiască atât iubitorii de poezie, arte vizuale și performative, cât și pe cei care apreciază muzica bună, serile distractive de karaoke și mâncarea făcută cu drag și atenție