Vizită oficială la Roanne, cu ocazia sărbătoririi a 30 de ani de înfrățire

November 1, 2:11 PM
Press release

În perioada 28 – 31 octombrie 2022, o delegație a Primăriei municipiului Piatra-Neamț, condusă de primarul Andrei Carabelea, a fost la Roanne, în Franța, pentru sărbătorirea a 30 de ani de înfrățire cu orașul din regiunea Ron-Alpi. 
 
La invitația primarului din Roanne, care este și președintele Aglomerației Roanne, Yves Nicolin, s-au alăturat acestui eveniment și primari din celelalte orașe înfrățite cu Roanne: Reutlingen – Germania, Guadalajara – Spania, Montevarchi – Italia, Legnica – Polonia și Nuneaton – Marea Britanie. 
 
Momentul central al evenimentelor a fost inaugurarea unui sens giratoriu al orașelor înfrățite, un simbol al colaborării și cooperării la nivel administrativ, cultural și educativ. Ziua a continuat cu reînnoirea jurământului de înfrățire între Piatra-Neamț și Roanne, la care au aderat și primarii din orașele Mably, Villerest și Riorges, membre ale Aglomerației Roanne. În cadrul acestei ceremonii au fost acordate și medalii de onoare pentru Ion Păcală, André Chenat și Jean-Marc Baudinat, trei dintre cei care au inițiat relația de înfrățire între orașele noastre. 
 
Vizita a inclus și momente în care delegația română a avut ocazia să cunoască îndeaproape culturala locală, prin prisma unui eveniment cu tradiție care se desfășoară pe întreaga perioadă a lunii octombrie și care promovează producătorii locali – „Roanne Table Ouverte”. 
 
Primarul Andrei Carabelea: „Nu pot să vorbesc despre sărbătorirea a 30 de ani de înfrățire cu Roanne și despre delegația oficială din aceste zile fără să le mulțumesc domnului primar al orașului Roanne, Yves Nicolin, și doamnei consilier municipal, Adina Lupu Bratiloveanu, pentru invitația adresată, ospitalitatea lor și pentru energia și munca depuse pentru ca aceste zile petrecute în frumosul oraș francez să fie cu adevărat deosebite. Am avut onoarea să particip la celebrarea unei relații de prietenie, colaborare și întrajutorare care dăinuie de trei decenii și care și-a arătat puterea atât prin schimburi culturale și educative, cât și în momente mai dificile – la începutul acestui an, primăria din Roanne a venit în sprijinul refugiaților ucraineni din Piatra-Neamț. Spun cu toată inima că la Roanne am găsit o familie mare, o rețea de orașe înfrățite care împărtășesc, promovează și își însușesc valori comune. De la Roanne am revenit inspirați de noi modele de lucru și deschiși pentru noi colaborări cu mai multe administrații din Europa. Relația de înfrățire dintre orașele noastre și acțiunile desfășurate de-a lungul timpului ilustrează perfect depășirea frontierelor și reprezintă o promisiune pentru viitorul prieteniei noastre.” 
 
La mulți ani, Piatra-Neamț! La mulți ani, Roanne!”. 

Biroul Comunicare, Primăria Piatra-Neamț

Other News

Dezbatem împreună bugetul orașului!

Press release

Primele lucrări majore la rețeaua de apă și canalizare din oraș după 50 de ani

Press release

Consultare publică pentru un oraș mai verde. Cum se va numi sistemul de bike-sharing?

Press release