Galeriile Lascar Vorel

Galeriile Lascar Vorel


Schedule

Open
See schedule

Address

str. P-ta Stefan cel Mare nr. 15, Piatra Neamt, Romania

About

Pentru că arta în toate manifestările ei reflectă cel mai bine o epocă şi pentru că, nu-i aşa, o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte, necesitatea galeriilor de artă în viaţa urbei nu poate fi pusă în discuţie, căci impactul pe care diferitele manifestări artistice mai mult sau mai puţin temporare îl au asupra gustului public poate constitui un bun prilej de dezbatere.

Dacă muzeul de artă ca instituţie este depozitarul valorilor artistice pe care timpul le consacră, galeria de artă consemnează în timp real pulsul mişcărilor, atitudinilor, tendinţelor artistice de tot felul, fiind din acest punct de vedere locul în care se fac văzute la cald şi într-o succesiune suficient de dinamică evoluţiile personale şi preocupările de moment ale artiştilor contemporani.

Expunerea publică a producţiei artistice de ultim moment este prilejuită de multitudinea de evenimente, unele autoprovocate – ca expoziţia de autor sau personala, în care artistul nu poate lipsi de la confruntarea lui solitară cu publicul –, altele la care artistul se alătură confraţilor săi la expoziţii colective sau de grup, bienale, saloane, expoziţii naţionale, majoritatea găzduite de galeriile de artă specializate în astfel de evenimente. Este şi cazul Galeriilor de artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamţ, despre a cărei istorie, de câteva decenii, ne vom ocupa în acest scurt articol.

Un public de toate vârstele a umplut până la refuz sălile noii galerii pietrene de artă «Lascăr Vorel» inaugurată joi la amiază ...”. Aşa îşi începea L. Martin articolul de pe prima pagină a ziarului „Ceahlaul” din 22-24 mai 1993, despre noua galerie de artă (L. Martin: Gabriel Liiceanu la inaugurarea Librăriei Humanitas – Cărţile sunt un mod de a evita nespălarea în ordinea spiritului, în Ceahlăul, anul V, nr. 849, 22-24 mai 1993, p.1-3), numită de către filosoful Gabriel Liiceanu, aflat la deschidere (În acelaşi spaţiu se inaugura, tot atunci, prima librărie Humanitas de la Piatra-Neamţ), o mandală, un posibil loc de contemplaţie şi de renaştere spirituală (E. Nicolae, O mandală la Piatra-Neamţ,în Acţiunea, anul III, nr. 253, 21-27 mai 1993, p. 1-3)

Sursa info: Complexul Muzeal Național Neamț 

Similar Suggestions

Urbea Food Fest

EVENTS ORGANIZERS

Digital Nation HUB Piatra Neamț

EVENTS ORGANIZERS

Shakespeare Foundation

EVENTS ORGANIZERS

Florăria Clipa - decorațiuni florale

EVENTS ORGANIZERS

Futsal Ceahlăul Piatra-Neamț

EVENTS ORGANIZERS