Bucate și băuturi tradiționale


Zona noastră este recunoscută nu doar pentru ospitalitatea locuitorilor, ci și pentru bucatele alese. Vă recomandăm să încercaţi câteva dintre produsele noastre tradiţionale.

Hârzob de păstrăv

Unul din preparatele specifice locului pe care nu vrei să îl ratezi, este hârzobul de păstrăv, un preparat gustos care necesită un timp îndelungat de pregătire, dar care nu te va dezamăgi. Pentru a obţine acest produs este nevoie de păstrăvul afumat, palete şi cetină. Păstrăvul este ţinut la rece, într-un baiţ special, folosind doar condimente naturale, afumat la cald în butoaie cu lemn de fag.

Ţuica cu schinduc

Muntele Ceahlău oferă nu doar trasee turistice şi peisaje de vis, ci şi plante de leac sau folosite în gastronomie. Una dintre ele este schinducul, Ceahlăul fiind singurul loc din România unde creşte. De mai bine de o sută de ani, călugării de la Mănăstirea Ceahlău cunosc locurile unde se găseşte această plantă cu proprietăţi terapeutice miraculoase.

Ciorbe moldoveneşti

Nu poţi părăsi zona Moldovei fără să încerci un preparat aparte gătit cu o tehnică specială. Pentru acrirea ciorbei se foloseşte borş, din ţărîţe de grâu, din care se prepară ciorbele cu legume sau carne.

Brânzeturi

Pregătirea produselor tradiţionale din lapte de oaie şi capră reprezintă adevărate îndeletniciri, îndeosebi în unele zone montane ale „Ţinutului Neamțului”. Stâna este locul în care ciobanii prepară specialităṭi precum urdă, caş, unt şi balmoş.

Turtă cu julfă

Această turtă este o prajitură tradiţională de Crăciun, care se face din aluat nedospit, reţeta conţinând doar ingrediente de post. În ziua de Ajun, aluatul se umple cu julfă – o compoziţie de seminţe de cânepă pisată şi fiartă.

Plăcintele moldovenești „poale-n brâu”

Plăcințele mici făcute din aluat dospit asemănător cu cel de cozonac,  umplute cu brânză de vaci aromată cu mirodenii.

Bulz ciobănesc

Ciobanii preară o mămăligă din mălai, apă şi sare. Mămăliga rece se modelează în mână, se turteşte, se face în mijlocul ei căuş, în care  se pune brânză, o bucăţică de unt şi slănină, apoi se modelează bulzul ca pe o găluşcă mai mare bine închisă.  Boţul de mămăligă astfel pregătit se pune pe grătar până se topește brânza înăuntru.

Afinată, cireşată şi vişinată

Aceste produse sunt specifice zonei Moldovei, datorită potenţialului deosebit de resurse naturale. Sunt băuturi tradiţionale obţinute în gospodăria proprie, prin metode simple, prin macerare.

Tochitura moldovenească

Tochitura este de departe vedeta oricărei mese tradiționale românesti. În funcţie de obiceiurile culinare ale localnicilor din diferite regiuni ale ţării, se cunosc mai multe tipuri de tochitură. Cea moldovenească conţine: carne de porc, cârnăciori afumaţi, costiţă şi slănină afumată. Se serveşte cu mămăliguţă, ouă ochiuri şi brânză de burduf deasupra.

Alte sugestii

Programul muzeelor nemțene de sărbători
Bunătăți pentru mesele de sărbători - 2021
Programul muzeelor nemțene în minivacanța de 1 Decembrie
Tradiții la Sărbătoarea Vovideniei
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, tradiții și superstiții