Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni

Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni

ATRACȚII ÎN ORAȘ / Cele mai căutate locații


Program

Deschis
Vezi programul

Address

Strada Ștefan cel Mare 3, Piatra Neamț, Romania

Despre

Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni a fost inaugurat pe data de 24 iunie 2005, de Ziua Municipiului Piatra-Neamţ, în preajma aniversării a 120 de ani de la descoperirea staţiunii eponime a culturii Cucuteni şi a 70 de ani de la înfiinţarea Muzeului de Istorie şi Arheologie.

La baza înfiinţării sale a stat Hotărârea Guvernului României, nr.109 din 5 februarie 2004, prin care clădirile dintr-o serie de municipii reşedinţă de judeţ, între care şi Piatra-Neamţ, ce aparţinuseră filialelor Băncii Naţionale a României, erau trecute în subordinea muzeelor judeţene din zonele respective, cu scopul de a fi transformate în unităţi muzeale.

Muzeul Cucuteni  din Piatra-Neamț reprezintă practic îndeplinirea dezideratului mai multor generaţii de arheologi şi – în acelaşi timp – o recunoaştere a eforturilor constante depuse timp de peste şapte decenii de către Muzeul de Istorie şi Arheologie din Complexul Muzeal Neamț, care constituie principala instituţie de profil din România ce a contribuit la cercetarea şi valorificarea patrimoniului cultural cucutenian prin numeroasele manifestări cultural-ştiinţifice interne şi internaţionale (sesiuni, colocvii, simpozioane, conferinţe), precum şi prin publicaţiile (reviste, culegeri, monografii, sinteze, repertorii, cataloage, broşuri, pliante), realizate integral sau în colaborare, astfel încât în prezent cultura Cucuteni este civilizaţia preistorică europeană cea mai intens studiată.

În plus, Muzeul de Istorie şi Arheologie a creat şi un cadru organizatoric oficial, unic în ţară, destinat exclusiv cercetării şi valorificării patrimoniului cultural cucutenian – Centrul Internaţional de Cercetare a Culturii Cucuteni, al cărui sediu se află chiar în incinta noii instituţii muzeale.

Imobilul, care adăposteşte această expoziţie de excepţie, este înscris în Lista Monumentelor Istorice. Clădirea, în fapt cea mai spectaculoasă din punct de vedere arhitectonic din Piatra-Neamţ, a fost ridicată între 1928-1930 de către antreprenorul Carol Zani, după un proiect al fostului arhitect-şef al capitalei, Roger Bolomey. Construită pe cinci niveluri, aceasta a aparţinut în perioada 1930-1948 primei bănci private din Piatra-Neamţ – Banca Petrodava. Ulterior, după naţionalizare, ea a trecut în proprietatea Băncii Naţionale a României, până în anul 2004, când a fost inclusă în domeniul public al judeţului Neamţ, iar din anul următor a devenit muzeu.

PROGRAM:
Zilnic: 09 – 17 (octombrie – martie); 10-18 (aprilie – septembrie);
Luni: închis
 

TARIFE:
adulți - 16 lei
preșcolari, elevi - 4 lei
studenți, grup adulți - 8 lei

ATRACȚII TURISTICE

  • Clădiri istorice
  • Muzee, galerii și expoziții

Photo Gallery

Alte sugestii

Cavalerii cerului

ATRACȚII ÎN ORAȘ

Aerodrom Zănești

ATRACȚII ÎN ORAȘ

Hanu Ancuței

ATRACȚII ÎN JUDEȚ / Cele mai căutate locații

Mănăstirea Secu

ATRACȚII ÎN JUDEȚ / Cele mai căutate locații

Vârful Toaca (Ceahlău)

ATRACȚII ÎN JUDEȚ / Cele mai căutate locații