Investiții record în modernizarea infrastructurii școlare din Piatra-Neamț. Școlile nr. 5 și nr. 8 intră în modernizare prin proiecte de peste 20 milioane de lei

Investiții record în modernizarea infrastructurii școlare din Piatra-Neamț. Școlile nr. 5 și nr. 8 intră în modernizare prin proiecte de peste 20 milioane de lei

25 Ianuarie, 14:17
Informare publică

Încă din anul 2021 au demarat proiecte de reabilitare și modernizare pentru 10 unități de învățământ din Piatra-Neamț, ele aflându-se în acest moment în diverse stadii. Este vorba despre creșe, grădinițe, școli gimnaziale și colegii la care nu s-au mai făcut modernizări importante de când au fost construite. Unele dintre ele funcționează în acest moment cu instalații termice și sanitare din anii ’70 și toate au nevoie de reabilitare termică. Lucrările de execuție pentru toate aceste unități au termen de finalizare anul 2023.

La două dintre aceste unități de învățământ urmează să înceapă în luna februarie lucrările de modernizare. Este vorba despre Școala Gimnazială Nr. 5 și Școala Gimnazială Nr. 8. 
 
Școala Gimnazială Nr. 5 din Piatra-Neamț a fost construită acum 48 de ani. De la momentul inaugurării nu au mai fost făcute lucrări semnificative de reabilitare. 

În urma expertizei tehnice au fost constatate o serie de neconformități majore: 
- Șarpanta actuală este din lemn neignifugat, clădirea necorespunzând cerințelor actuale nici măcar din punct de vedere al dotărilor minime impuse prin lege; construcția nu are toate categoriile de instalații impuse de normativele și / sau prescripțiile în vigoare, respectiv: nu este dotată cu instalații de stingere incendii: hidranți interiori și hidranți exteriori, nu este dotată cu iluminat de siguranță conform normativelor în vigoare, nu este dotată cu instalații de semnalizare incendii. Sunt necesare  măsuri speciale referitoare la persoanele cu dizabilități: se vor crea trasee tactile și culori contrastante pentru persoanele slab văzătoare sau nevăzătoare; 
- Imobilul nu satisface cerințe minime de calitate, pentru că finisajele sunt depășite din punct de vedere al duratei de viață, existând riscul prăbușirii, iar pardoselile nu sunt antiderapante, existând pericol de alunecare. De asemenea există risc de electrocutare, deoarece instalațiile electrice sunt vechi, nu sunt legate la priza de pământ și prezintă numeroase improvizații, iar căile de acees au trepte care nu sunt antiderapante, existând și aici pericolul de alunecări. 
- Din analiza anvelopei clădirii reiese că aceasta nu satisface cerința referitoare la economia de energie și izolare termică. 
 
Lucrările ce se vor realiza pentru a remedia toate aceste lipsuri sunt: 
- Înlocuirea elementelor de șarpantă deteriorate și ignifugarea acesteia; 
- Anveloparea întregii clădiri cu vată bazaltică și termoizolarea soclului; 
- Înlocuirea în totalitate a tâmplăriei exterioare cu tâmplărie din aluminiu; 
-Refacerea pardoselilor cu granit pe holuri, casele scării, grupuri sanitare și parchet de trafic intens (triplu stratificat) în sălile de clasă, cancelarie și spații administrative; 
- Înlocuirea balustradelor scărilor interioare cu inox cu margini rotunjite; 
- Înlocuirea instalațiilor sanitare, termice și electrice în totalitate; 
- Montarea de instalații de avertizare în caz de incendiu, instalații video de supraveghere, instalații antiefracție, instalații de hidranți exteriori și interiori. 
 
Se vor executa și lucrări conexe, menite să sporească siguranța și confortul: 
- Montarea unui rezervor de apă pentru stingerea incendiilor, amplasat subteran, cu o capacitate de 150 mc, plus sistem de pompare; 
- Montarea a 300 de panouri fotovoltaice, cu putere de  250W / buc, precum și realizarea unei cabine de comandă dotată cu inverter (82kw) pentru transformarea curentului continuu în curent alternativ. 
 
Pe lângă lucrările de modernizare, Școala Gimnazială Nr. 5 va beneficia în urma acestui proiect de o bază materială nouă și modernă, de la mobilier școlar, până la dotarea laboratoarelor cu echipamente de ultimă generație. 
 
Valoarea totală a proiectului, finanțat cu fonduri europene, este de 13.122.000 lei. 
 
Școala Gimnazială Nr. 8 din Piatra-Neamț a fost construită în anul 1977, având o vechime de 45 de ani. Finisajele exterioare existente sunt într-o stare avansată de degradare, în unele porțiuni se observă căzături ale tencuielilor, dar și urme de igrasie. Instalațiile sanitare, termice și electrice nu au fost modernizate niciodată de la construirea clădirii. În decursul timpului au fost executate numai lucrări de întreținere și reparații curente. 
Conform expertizei tehnice se impun următoarele lucrări de intervenții: 
-        Refacerea trotuarelor degradate 
-        Refacerea tencuielilor exterioare degradate și a instalațiilor sanitare, având în vedere că aceste degradări nestructurale pot provoca degradări structurale dacă nu sunt remediate 
-        Se vor consolida elementele din lemn degradate ale șarpantei cu elemente metalice sau din lemn si va fi ignifugată. 
 
În urma auditului energetic s-au propus următoarele soluții pentru creșterea eficienței energetice și reducerea consumurilor de energie: 
-        Termoizolarea pereților exteriori 
-        Schimbarea tâmplăriei existente cu tâmplărie performantă 
-        Termoizolarea planșeului peste ultimul nivel cu vata minerala de sticla de grosime 30 cm 
-        Înlocuirea corpurilor de iluminat cu unele cu LED, cu durata mare de viață și consum redus. De asemenea, se propune ca sursă regenerabilă de energie folosirea pompelor de căldură de tip aer – apă și integrarea acestora în sistemul existent de încălzire. 
-        Suplimentar, se vor monta panouri solare fotovoltaice pentru asigurarea parțială a consumului electric din acestea. 
În vederea asigurării necesarului de apă pentru stingerea incendiilor se va amenaja un bazin subteran, realizat din beton, având un volum de 100 mc. Acesta va fi dotat cu sistem de pompare. 
 
La fel ca la Școala Nr. 5, pe lângă lucrările de modernizare, Școala Gimnazială Nr. 8 va beneficia în urma acestui proiect de o bază materială nouă și modernă, de la mobilier școlar, până la dotarea laboratoarelor cu echipamente de ultimă generație. 
 
Valoarea totală a proiectului, finanțat cu fonduri europene, este de 7.500.000 lei. 
 
Numărul spațiilor de care dispune municipalitatea pietreană, care să corespundă nevoilor desfășurării procesului educațional este foarte mic, iar pentru a reuși să asigurăm continuitatea procesului educațional pentru copiii de la Școlile Nr. 5 și Nr. 8, singura soluție a fost relocarea lor în mai multe unități de învățământ. Lucrările care se execută la aceste unități de învățământ sunt de mare amploare și nu se pot realiza doar pe durata vacanței de vară, așa că am fost nevoiți să apelăm la această soluție, încercând să minimalizăm disconfortul ce va fi resimțit de copii. 
 
Primarul Andrei Carabelea: „Cele mai multe unități de învățământ din Piatra-Neamț au dotări și instalații depășite de mult timp. Școlile Gimnaziale Nr. 5 și Nr.8, de exemplu, au instalații sanitare și electrice de mai bine de 40 de ani. În toate mandatele primarilor care au condus Piatra-Neamț până acum, această problemă a fost cel mult peticită, fie că a fost vorba de lipsa finanțării, fie că a fost vorba de lipsa asumării. 
Am obținut fonduri pentru reabilitarea și modernizarea a jumătate din unitățile de învățământ din Piatra-Neamț și, cel mai important, îmi asum aceste proiecte. Elevii acestor școli vor resimți un disconfort, însă investițiile pe care le facem sunt în beneficiul lor și sunt absolut necesare, pentru că este vorba atât despre siguranța și sănătatea copiilor, cât și despre îmbunătățirea netă a calității procesului educațional. Singura șansă ca aceste lucrări să se întâmple este ca ele să se întâmple în mandatul meu și nu exagerez cu nimic când spun asta. După o lungă perioadă în care în orașul nostru s-au întâmplat prea puține, trebuie să se întâmple mult mai multe. De aceea, în fiecare zi acționez și îmi asum toate proiectele, care reprezintă o prioritate pentru mine pentru că sunt prioritare pentru viitorul acestei comunități.” 
 
În prima jumătate a acestui an sunt programate să înceapă lucrări de modernizare la alte trei unități de învățământ din orașul nostru. Este vorba de Colegiul Național de Informatică, Liceul de Artă „Victor Brauner” și Școala Gimnazială „Elena Cuza”, iar lucrările se realizează cu fonduri europene, valoarea totală a acestora depășind 14 milioane de lei. 
 
În această perioadă se mai execută lucrări de modernizare începute în anul 2022 la Colegiul Tehnic de Transporturi, Creșa Precista și Grădinițele cu Program Prelungit nr. 2 și nr. 6. Lucrările se vor finaliza în a doua jumătate a acestui an. 

Serviciul de Comunicare al Primăriei Piatra-Neamț

Alte Știri

Continuă campania de colectare a brazilor de Crăciun

Continuă campania de colectare a brazilor de Crăciun

Informare publică

Campanie de colectare a brazilor de Crăciun

Campanie de colectare a brazilor de Crăciun

Informare publică

Program special Biroul Stare Civilă

Program special Biroul Stare Civilă

Informare publică