③ #priNeamt „Bicazu Ardelean - Păstrăvăria B.M. - Poiana Stănile”

Itinerarii prin județ


Despre

ITINERARIU #PRINEAMT NR.3 „BICAZU ARDELEAN - PĂSTRĂVĂRIA BISTRA MONTANA - POIANA STĂNILE (MASIVUL CEAHLĂU)”

PREAMBUL: Toate itinerariile cu mașina prin județul Neamț promovate în aplicația noastră pornesc din inima orașului (Curtea Domnească). Indiferent dacă sunt trasate circular sau liniar, acestea revin înapoi în Piatra-Neamț, detaliile despre distanțe și timpi fiind prezentate mai jos. Unele dintre punctele de atracție sunt vizitabile, iar altele care se află pe traseu pur și simplu pot fi admirate fie de la distanță, fie cu scurte abateri de la ruta principală. Fiecare va fi liber să decidă după bunul plac. Dar e bine de știut că toate obiectivele turistice își spun propria poveste, acesta fiind și motivul pentru care am inclus în itinerariu locuri mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg.

INDICAȚII ȘI ORIENTARE: Această rută turistică vă va duce întâi în orașul Bicaz, după care în localitatea Bicazu Ardelean, unde vă așteaptă o frumoasă biserică de lemn cu o istorie de peste 300 de ani. De aici veți continua spre satul Telec, iar la bifurcație veți face dreapta și veți merge tot înainte până la Păstrăvăria Bistra Montana. În funcție de cum vă organizați timpul și vă planificați ziua, puteți servi masa aici, dar nu uitați să sunați înainte pentru o rezervare. Lângă păstrăvărie se află punctul de informare al Administrației Parcului Național Ceahlău, de unde vă puteți achiziționați biletul de acces în rezervație. Acesta costă 10 lei/adult și 5 lei/copil/elev/student/pensionar, însă veți avea nevoie de bani cash fiindcă aparatul instalat nu are opțiunea de a plăti cu cardul. În acest perimetru se intersectează două drumuri forestiere, iar voi veți merge spre dreapta, urmând drumul forestier de pe valea Râului Bistra Mică. Acesta are o lungime de 7km, e destul de bine întreținut, poate fi urcat cam cu orice tip de mașină (cu excepția celor foarte joase) și se parcurge în cel mult o oră. În Poiana Stănile se află Schitul cu același nume și tot aici majoritatea celor care urcă pe Ceahlău își parchează mașinile. Dacă dispuneți de un SUV, jeep sau orice tip de mașină cu garda sus, drumul forestier continuă dincolo de barieră, încă 3km, până în punctul „hiding parking place”. După ce vă parcați mașina și luați cu voi toate cele necesare, veți parcurge traseul nr.7 din Masivul Ceahlău, cel mai scurt și mai ușor dintre toate. Recomandarea noastră e să înnoptați la Cabana Dochia, pentru a vă bucura în tihnă de toată această experiență.

DISTANȚĂ ȘI TIMPI: 60 km (traseu liniar, deci 120 km dus-întors pe aceeași rută) / 2 h mers efectiv cu mașina și încă 2 h pe traseul montan (doar dus în ambele situații). Menționăm că nu am luat în calcul eventuala vizită la biserica de lemn și/sau prânz la păstrăvărie.

EXTENSIE: Dacă tot ați ajuns până la Dochia, indiferent dacă petreceți sau nu o noapte aici, ar fi și păcat să nu urcați și pe Vârfu Toaca. Și nu vă lăsați descurajați de cele 519 trepte de la bază. Acestea sunt extrem de fotogenice și suntem siguri că veți face o mulțime de poze numai bune de pus în ramă. Cât despre priveliștea de sus, aceasta e într-adevăr copleșitoare. Veți putea admira întregul platou al Masivului Ceahlău, stânca Panaghia (unul dintre simbolurile muntelui), lacul Izvorul Muntelui (considerat marea din Carpați) și multe alte așezări, printre care și orașul Piatra Neamț (aflat la doar 30 km în linie dreaptă).

OFERTA HORECA: Locațiile aflate pe traseu unde puteți servi masa și bea ceva și pe care noi le putem recomanda sunt: Păstrăvăria Cheița de lângă Bicaz, Păstrăvăria Bistra Montana din Telec sau restaurantul de la Cabana Dochia. Le găsiți pe Google Maps alături de multe alte restaurante din proximitatea orașului. În schimb, cele din Piatra-Neamț sunt listate și în secțiunea EAT & DRINK din aplicație.

Puncte din rută