➊ Drumeție pe dealul Cozla (la „Trei Căldări”)

Drumeții în natură


Despre

DRUMEȚIE PE DEALUL COZLA (TRASEUL „TREI CĂLDĂRI”)

INDICAȚII ȘI ORIENTARE: Și această drumeție în natură, ca și celelalte rute turistice „la pas” marcate în aplicație, are punctul de pornire la Curtea Domnească, inima orașului nostru. E bine de știut însă, pentru cei interesați de acest lucru, că prima parte a traseului poate fi scutită prin luarea telegondolei. În această situație, traseul va începe chiar de la punctul de sosire al telegondolei. În proximitatea acestuia se află vârful „Trei Coline”, cu altitudinea de 657 m. Priveliștea de aici este impresionantă! Veți continua apoi, în direcția nord, până în vârful „Trei Căldări” (679 m). Distanța dintre cele două vârfuri este de doar 2,5 km, ce poate fi parcursă în aproximativ jumătate de oră. Ținând cont și de diferența mică de altitudine, plimbarea va fi una extrem de ușoară și de relaxantă. Avantajul acestui traseu e că poate fi parcurs de aproape oricine, în orice anotimp. O extensie scurtă pe care o puteți lua în calcul după ce ați ajuns la Trei Căldări este să coborâți până la Schitul Draga (Biserica de lemn „Buna Vestire”). E unul dintre cele mai vechi lăcașe religioase din oraș.

IMPORTANT: Chiar dacă le-am inclus în traseu, e bine de știut că grădina Publică „Nicu Albu” și punctul de belvedere „Cozla” sunt proiecte noi inițiate de actuala conducere a Primăriei Piatra-Neamț, aflându-se în prezent în faza de execuție. Și strada Parcului Cozla, cea care face legătura dintre str. Ștefan cel Mare și vârful dealului Cozla, se modernizează, fiind convertită în alee exclusiv pietonală. Cu toate acestea, accesul la Colibele Haiducilor și la Cercul Gospodinelor nu a fost complet sistat.

ALTE DETALII: Pe Cozla, dar și pe celelalte dealuri ce înconjoară orașul, au fost descoperiți primii pești fosili oligoceni din România în anii 1883-1885. Astfel studiul peștilor fosili de aici începe aproape concomitent cu cercetări similare din Vestul Europei. În stratele de rocă alcătuite din conglomerate de marne și gresii, s-au descoperit depozite fosilifere de pești, cu specii variate. Prezența acestora se datorează existenței aici în urmă cu 35 de milioane de ani a mării Paratethys, în care trăiau pești și scoici caracteristice zonelor subtropicale. E bine de știut că fosilele descoperite pot fi văzute la Muzeul de Științe Naturale din Piatra-Neamț, care deține în continuare cea mai valoroasă colecție de pești oligoceni din țară și una din cele mai bogate din Europa.

DETALII LOGISTICE:
- Traseu omologat și marcat cu banda albastră.
- Dificultate: foarte ușoară.
- Diferența totală de nivel: 300 m.
- Lungimea totală a traseului: 6,5 km (doar dus).
- Timp estimat de parcurgere: 3 ore (doar dus).

Credit foto și informații suplimentare: www.bloguldecalatorii.ro/2021/09/traseul-3-caldari.html

Puncte din rută