Bucate alese și băuturi tradiționale din Ținutul Neamțului

Bucate alese și băuturi tradiționale din Ținutul Neamțului


Ținutul Neamțului e recunoscut nu doar pentru ospitalitatea locuitorilor, ci și pentru bucatele alese și băuturile tradiționale. Așadar, e absolut firesc ca tuturor musafirilor noștri să le recomandăm să încerce și câteva dintre toate aceste produse cu care chiar ne mândrim și dincolo de hotare.

Hârzob de păstrăv

Unul dintre preparatele specifice locului și pe care nu vreți să îl ratați este hârzobul de păstrăv, un preparat gustos care necesită un timp îndelungat de pregătire, dar care nu vă va dezamăgi. Pentru a obţine acest produs este nevoie de păstrăvul afumat, palete şi cetină. Păstrăvul este ţinut apoi la rece, într-un baiţ special, folosind doar condimente naturale, afumat la cald în butoaie cu lemn de fag. O delicatese!

Ţuica cu schinduc

Muntele Ceahlău oferă nu doar trasee turistice şi peisaje de vis, ci şi plante de leac sau folosite în gastronomie. Una dintre ele este schinducul, Ceahlăul fiind singurul loc din România unde creşte. De mai bine de o sută de ani, călugării de la Mănăstirea Ceahlău cunosc locurile unde se găseşte această plantă cu proprietăţi terapeutice miraculoase. Bine, mai are și alte beneficii, dar mai bine vă lăsăm să-i întrebați pe localnici care sunt acestea.

Ciorbe moldoveneşti

Nu puteți părăsi zona Moldovei fără să încercați un preparat aparte gătit după o tehnică specială. Pentru acrirea ciorbei se foloseşte borşul, realizat din ţărîţe de grâu, din care se prepară ciorbele cu legume sau carne. Noi vă recomandăm în mod special ciorba de afumătură servită direct în pâine. Turiștii străini sunt înnebuniți după ea!

Brânzeturi

Pregătirea produselor tradiţionale din lapte de oaie şi capră reprezintă adevărate îndeletniciri, îndeosebi în unele zone montane din județul Neamț. Stâna este locul în care ciobanii prepară specialităṭi precum urdă, caş, unt şi balmoş. Iar unele dintre ele chiar sunt accesibile turiștilor.

Turtă cu julfă

Această turtă este o prajitură tradiţională de Crăciun, care se face din aluat nedospit, reţeta conţinând doar ingrediente de post. În ziua de Ajun, aluatul se umple cu julfă – o compoziţie de seminţe de cânepă pisată şi fiartă. Acum aveți un motiv în plus să ne vizitați și de sărbători.

Plăcintele moldovenești „poale-n brâu”

Mai au nevoie de vreo prezentare? Aceste plăcințele mici sunt făcute din aluat dospit asemănător cu cel de cozonac, după care umplute cu brânză de vaci aromată cu mirodenii. Unele au și stafide. Iar majoritatea sunt pudrate din abundență cu zahăr. Cu alte cuvinte, mănânci de te lingi pe degete. La propriu!

Bulz ciobănesc

Ciobanii prepară o mămăligă din mălai, apă şi sare. Mămăliga rece se modelează în mână, se turteşte, se face în mijlocul ei căuş, după care se pune brânză, o bucăţică de unt şi slănină, apoi se modelează bulzul ca pe o găluşcă mai mare bine închisă. Boţul de mămăligă astfel pregătit se pune pe grătar până se topește brânza înăuntru. 

Afinată, cireşată şi vişinată

Aceste produse sunt specifice zonei Moldovei, datorită potenţialului deosebit de resurse naturale. Sunt băuturi tradiţionale obţinute în gospodăria proprie, prin metode simple, prin macerare. Cu alte cuvinte, fiecare localnic vă va servi în ograda sa cu câte „una mică”. Ca să se lege cuvintele mai bine și ca să facă vorba mai bună.

Tochitura moldovenească

Tochitura este de departe vedeta oricărei mese tradiționale românesti. În funcţie de obiceiurile culinare ale localnicilor din diferite regiuni ale ţării, se cunosc mai multe tipuri de tochitură. Cea moldovenească conţine: carne de porc, cârnăciori afumaţi, costiţă şi slănină afumată. Se serveşte cu mămăliguţă, ouă ochiuri şi brânză de burduf deasupra.

Alte sugestii

O vacanță tare ca Piatra!
Traseele montane din Masivul Ceahlău
Bun venit în Piatra-Neamț!