Biserica de lemn din Văleni

Biserica de lemn din Văleni

ATRACȚII ÎN ORAȘ


Address

Strada Magnoliei, Piatra Neamț, Romania

Despre

În dreapta râului Bistrița, sub versantul estic al dealului Cernegura, se afla localitatea Văleni. Este o așezare rurală de dată mai recentă, devenită ulterior cartier al orașului Piatra-Neamţ.

Pe un platou cuprins între Bistrița și panta despădurită a muntelui, la capătul unui șir de case, se află un monument istoric deosebit de valoros. Construită în jurul anului 1538, cu adăugiri în secolele XVIII-XIX, biserica parohială de lemn atrage atenția oricărui trecător prin înfățișarea arhaică, prin patina întunecată a pereților de lemn, dar și prin linia plină de eleganța a unui profil lipsit de orice element discordant.

---

Biserica cu hramul „Schimbarea la Faţă” face parte dintre acele monumente care împletesc o îndelungată existenţă istorică şi calităţi constructive deosebite, cu valori artistice practic inestimabile.

Din punct de vedere arhitectural, nu exagerăm cu nimic dacă o calificăm ca una dintre cele mai reuşite realizări ale arhitecturii în lemn din Moldova (întreaga construcţie, realizată din bârne şi scânduri groase de brad şi stejar, trădează o mână de virtuos care a fixat în fiecare element component multă precizie, pricepere şi imaginaţie. Este de tipul bisericilor cu plan simplu în formă de navă, fără sânuri laterale şi cu altarul pentagonal, clopotniţa, separată, aflându-se în imediata apropiere, spre sud. Acoperământul de şindrilă îmbracă întreaga construcţie în mod uniform, fără a sublinia decât prezenţa altarului.

Aici puteți afla mai multe detalii. Dar e bine de știut că întreg ansamblul mai include și un vechi turn clopotniță (detalii aici).

ATRACȚII TURISTICE

  • Biserici și mănăstiri
  • Clădiri istorice

Photo Gallery

Alte sugestii

Cavalerii cerului

ATRACȚII ÎN ORAȘ

Aerodrom Zănești

ATRACȚII ÎN ORAȘ

Esplanada Cuejdi

ATRACȚII ÎN ORAȘ

Râul Cuejdiu

ATRACȚII ÎN ORAȘ

Lacul și Barajul Reconstrucția

ATRACȚII ÎN ORAȘ