Biserica „Sf. Nicolae” din Roznov

Biserica „Sf. Nicolae” din Roznov

ATRACȚII ÎN JUDEȚ


Address

DN15, Roznov 617390, Romania

Despre

Biserica a fost construita in centrul localitatii Roznov, chiar in zona parcului, intre 1884 si 1892 de catre colonelul Gheorghe Ruset Roznovanu.

Cladirea are forma unei cruci cu bratele egale, fiind cu piatra la exterior, ceea ce ii confera o nota austera si de masivitate. Acoperisul suprainaltat este dominat de o turla bulbata, specifica bisericilor rusesti, si bogat ornamentata cu trei siruri de acolade in piatra, ale caror dimensiuni descresc spre baza turlei. Temelia inalta a permis construirea unui subsol spatios care indeplineste functia de cripta funerara, adapostind mormintele familiei Roznovanu, iar absidele laterale, de forma semicirculara, prezinta cate trei ferestre cu chenare de piatra in relief si timpane cu acolade trilobate.

Intrarea in biserica se face intr-un mod solemn, scarile de piatra fiind deosebit de elegante. Din prindvorul bisericii se intra direct in naosul spatios. Catapeteasma bisericii este si ea unica, aceasta fiind lucrata la Moscova, din bronz aurit, intre anii 1890-1892. Pictura in fresca a interiorului a fost lucrata intre anii 1913-1915, de Costin Petrescu. Deosebit de autentice sunt lucrate si tablourile votive ale ctitorilor, in care sunt infatisati colonelul Roznovanu, sotia lui, Alexandrina Ruset Roznovanu, si fiul lor.

Bine de stiut: Pe un iconostas din dreapta naosului se afla doua icoane daruite lui Roznovanu de marele duce Pavel Alexandrovici si de tarul Nicolae al II-lea. O alta icoana, imbracata in argint, a fost donata de Leon Urusov, ambasador al Rusiei in mai multe tari europene, iar printre cartile de cult din patrimoniul bisericii se afla si o Evanghelie din 1644 scrisa in slavona.

Sursa informațiilor: www.locuridinromania.ro

Alte sugestii

Muzeul de Științele Naturii Roman

ATRACȚII ÎN JUDEȚ

Palatul Cnejilor

ATRACȚII ÎN JUDEȚ

Stațiunea Durău

ATRACȚII ÎN JUDEȚ

Domeniul Styrcea

ATRACȚII ÎN JUDEȚ

Hanu Ancuței

ATRACȚII ÎN JUDEȚ / Cele mai căutate locații