Casa de lemn Ivașcu

Casa de lemn Ivașcu

ATRACȚII ÎN ORAȘ


Address

Str. Alexandru cel Bun 25, Piatra Neamț, Romania

Despre

Casa de lemn Ivaşcu a fost construită la începutul secolului al XIX-lea din bârne fasonate peste care s-au aplicat ulterior straturi succesive de tencuială. Temelia înaltă, din piatră de râu fixată cu mortar, era executată cu multă atenţie devenind astfel cel mai important element în estetica faţadei şi a clădirii în ansamblu. 

Corpul asimetric al construcţiei este fragmentat de un pridvor deschis, susţinut de 5 colonete de lemn şi cu acoperământ propriu. De altfel, acest pridvor, care constituie elementul caracteristic al construcţiilor de acest tip, apare ca o dezvoltare sudică a cerdacului cu arcaturi în acoladă, ce se întinde pe toată lungimea faţadei. Senzaţia de asimetrie a construcţiei este întreţinută şi de intrarea aflată pe segmentul din stânga al cerdacului şi al faţadei, cu toate că uşa principală are o poziţie centrală. În sfârşit, sub pridvor se deschide în arc intrarea supraînălţată a beciului, cu uşi ce evocă vechile porţi medievale şi asigură întregii clădiri o notă de un pitoresc deosebit.

Deşi acoperişul de draniţă a fost modificat iar excesul de tencuială estompează frumuseţea nudă a pereţilor de lemn, Casa Ivaşcu rămâne, măcar ca amintire, o adevărată insulă a trecutului în efluviul modernizării actuale a oraşului.

ATRACȚII TURISTICE

  • Clădiri istorice

Alte sugestii

Cavalerii cerului

ATRACȚII ÎN ORAȘ

Aerodrom Zănești

ATRACȚII ÎN ORAȘ

Esplanada Cuejdi

ATRACȚII ÎN ORAȘ

Râul Cuejdiu

ATRACȚII ÎN ORAȘ

Lacul și Barajul Reconstrucția

ATRACȚII ÎN ORAȘ