Casa Elena Cuza

Casa Elena Cuza

ATRACȚII ÎN ORAȘ


Address

Piatra Neamț, Romania

Despre

„În vecinătatea Sălii Sporturilor se află locuința unde și-a trăit ultimii ani Elena Doamna - femeia ideal de bună și modestă care a fost măria-sa, doamna Elena, tovarășa lui Cuza Vodă - cum atît de plastic o caracteriza Nicolae Iorga, în 1909, cu o lună înaintea bolii care a răpus-o din viață, după ce o vizitase personal tocmai în această casă din Piatra-Neamț.” descrie scriitorul Victor Nămolaru în cartea „Mic îndreptar turistic la Piatra-Neamț (anul 1969)”.

Același autor continua: „...în acea odăiță neagră, în care se deslușea în fundul unui fotoliu, într-o săracă rochie de doliu veșnic, subt un cauc de călugăriță, acoperit cu un văl simplu de lînă, o figură măruntă săpată fin în fildeș palid - în odaia aceea era o viață care știa, cetea, afla, care unea amintirea întreagă a trecutului cu conștința desăvârșită a celor de astăzi, era o cugetare singură și cuminte, era o inimă care bătea pentru tot ce e nobil și ochi în care nu secase izvorul lacrimilor acelora care țin vii durerile cele mari, ascunse de lume, pe care ele n-o privesc.”

Elena Cuza (n. 17 iunie 1825, Iași – d. 2 aprilie 1909, Piatra-Neamț), cunoscută și ca Elena Doamna, a fost soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza. S-a născut la Iași, în familia Rosetti și a murit la Piatra-Neamț, fiind înmormântată la Solești, Vaslui.

ATRACȚII TURISTICE

  • Clădiri istorice

Alte sugestii

Cavalerii cerului

ATRACȚII ÎN ORAȘ

Aerodrom Zănești

ATRACȚII ÎN ORAȘ

Esplanada Cuejdi

ATRACȚII ÎN ORAȘ

Râul Cuejdiu

ATRACȚII ÎN ORAȘ

Lacul și Barajul Reconstrucția

ATRACȚII ÎN ORAȘ