Casa memorială „Ioan Mironescu” din Tazlău

Casa memorială „Ioan Mironescu” din Tazlău

ATRACȚII ÎN JUDEȚ


Address

Strada I. I. Mironescu 34, Tazlău 617460, Romania

Despre

In comuna Tazlau din judetul Neamt se afla casa memoriala in care s-a nascut si a locuit  doctorul si scriitorul Ioan I. Mironescu. Aceasta a fost amenajata in anul 1969 ca muzeu si expozitie permanenta cuprinzand obiecte personale, fotografii, schite, carti si mobilier care au apartinut acestuia.

Casa din Tazlău era, cu mult timp în urmă, și locul de întâlnire și relaxare spirituală al multor personalități marcante ale culturii Romanesti din jurul revistei ”Viața românească”, printre care amintim: Mihail Sadoveanu, Garabet Ibrăileanu, Panait Istrati, George Topârceanu, Otilia Cazimir, Păstorel Teodoreanu, Ionel Teodoreanu, etc.

Prieten bun cu George Toparceanu, Mihail Sadoveanu si Panait Istrati, I. I. Mironescu a fost apreciat ca om, ca medic dar si ca scriitor. Pentru a-l cunoaste mai bine, Mihail Sadoveanu scrie o pretioasa informatie si ne trimite spre locul care ii era cel mai drag scriitorului, si anume: “Viata lui nu era Universitatea, practica de medic excelent, politica si literatura, viata lui era satul parintesc”.

De-a lungul timpului sora scriitorului, Lina Donea, a organizat in aceasta casa numeroase activitati culturale cum ar fi: sedinte ale cercului literar sau sezatori. Muzeul a fost amenajat cu initiativa si contributia fiicei scriitorului, Rodica Mironescu, care a reusit sa recupereze de la rudele acestuia unele documente, scrisori de familie, insemnari ale autorului, carti si fotografii. Expozitia cuprinde 2 sali in care s-a urmarit reconstituirea unei farame din modul de viata al Tazlaului interbelic. Astfel, a fost reconstruita camera de lucru a scriitorului cu mobilierul originar, obiectele personale, biblioteca, imagini din activitatea sa medicala.

Decorul și zona comunei Tazlău unde se află situată casa doctorului si scriitorului Ioan Mironescu, este unul foarte frumos! Inconjurată de munti si brazi, puternic ozonificată si leganata de scrugerea involburata a raului Tazlau, este ideală pentru relaxare sau pentru a petrece o vacanța departe de stresul cotidian!

IMPORTANT: E bine de știut că locația e închisă temporar, dar puteți contacta gazdele pentru a verifica dacă a fost redeschisă casa memorială. Oricum ar fi, de la exterior poate fi admirată frumoasa construcție în stil tradițional.

Alte sugestii

Muzeul de Științele Naturii Roman

ATRACȚII ÎN JUDEȚ

Palatul Cnejilor

ATRACȚII ÎN JUDEȚ

Stațiunea Durău

ATRACȚII ÎN JUDEȚ

Domeniul Styrcea

ATRACȚII ÎN JUDEȚ

Hanu Ancuței

ATRACȚII ÎN JUDEȚ / Cele mai căutate locații