Mănăstirea Bisericani

Mănăstirea Bisericani

ATRACȚII ÎN JUDEȚ


Address

Bisericani, Romania

Despre

Mănăstirea Bisericani este o mănăstire ortodoxă situată în satul Bisericani, comuna Alexandru cel Bun. Mănăstirea este situată la 12 km vest de oraşul Piatra-Neamţ, pe şoseaua Piatra Neamţ – Bicaz.

Drumul în urcare, cu multe serpentine, este de o deosebită frumuseţe, având Valea Bistriţei pe dreapta, după care urmează lanţul munţilor acoperiţi cu codrii de conifere.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Războaiele Sfântului Ştefan cel Mare şi Sfânt i-au determinat pe călugări să părăsească Bisericanii, pentru a se retrage la Sfântul Munte. Dar, coborând pe Valea Rea, nu departe de peşteră, izbucneşte dintr-un stejar o vedenie de fulger. În faţa ochilor li se înfăţişează Sfânta Fecioara Maria, care cu duioşie i-a îndemnat să se întoarcă în muntele nostru, pentru că şi acolo este grădina sa.

În semn de amintire şi veşnică cinstire a acelei minuni, într-un stejar este aşezată o icoană, la care se perindă credincioşi din toată ţara, care aprind lumânări şi candele. Scena celor patru călugări cu vedenia Maicii Domnului este imortalizată pe un tablou pictat, aflat sub icoana Maicii Domnului, în stânga pronaosului.

Frumoasa biserică cu hramul Bunei Vestiri poartă, din 1535, amprenta lui Petru Rareş, care a făcut modificări ctitoriei lui Ştefăniţă voievod (1517-1527). Aceasta a fost înconjurată cu ziduri groase şi patru turnuri de apărare, între anii 1627-1631 (de către domnitorii Miron Barnovschi Movilă şi Moise Movilă), şapte ani mai târziu, voievodul Vasile Lupu adăugându-i chilii şi un turn-clopotniţă. Bisericanii şi-au căpătat numele de la evlavia rugătorilor isihaşti, ucenici ai cuviosului Iosif Sebastian care, după tradiţie, a pus temelia schitului cu ajutorul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, la anul 1498.

În prezent, Mănăstirea Bisericani are trei altare de rugăciune: Biserica voievodală „Bunavestire”, din incinta sanatoriului, Paraclisul „Acoperământul Maicii Domnului”, ridicat pe locul numit „la Sfânta Iconiţă” şi Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, în curs de finalizare.

Sursa informațiilor: https://povestea-locurilor.ro/

Alte sugestii

Muzeul de Științele Naturii Roman

ATRACȚII ÎN JUDEȚ

Palatul Cnejilor

ATRACȚII ÎN JUDEȚ

Stațiunea Durău

ATRACȚII ÎN JUDEȚ

Domeniul Styrcea

ATRACȚII ÎN JUDEȚ

Hanu Ancuței

ATRACȚII ÎN JUDEȚ / Cele mai căutate locații