Lacul Bâtca Doamnei

Lacul Bâtca Doamnei

ATRACȚII ÎN ORAȘ


Address

Bâtca Doamnei, Romania

Despre

Lacul Batca Doamnei este situat la o altitudine de 325 metri si reprezinta o zona importanta a orasului Piatra Neamt. Pe langa scopul de protectie impotriva viiturilor din sezonul ploios, el are si un puternic caracter turistic, oferind vizitatorilor privelisti minunate. De aici, poti admira intr-o parte panorama orasului, iar de cealalta parte, Muntele Ceahlau in toata splendoarea sa.

Format in anul 1962 prin bararea raului Bistrita si indiguirea laterala, pe partea stanga, a unui perimetru din albia majora a raului, lacul Batca Doamnei are o suprafata de 235 ha, lungime maxima 3200 m, latime maxima 1050 m si adancime maxima 15,5 m. Acesta este alimentat cu apa din lacul de baraj Izvoru Muntelui-Bicaz, prin intermediul canalului de aductiune al Hidrocentralei de la Stejaru, la care se adauga paraul Doamna, afluent de dreapta al lacului si vechiul curs al raului Bistrita care are un debit foarte redus. 

Foarte aproape de lac se afla dealul cu acelasi nume, Batca Doamnei, unde se gasesc si ruinele Cetatii Dacice. Acest lac antropic, alaturi de lacurile Pangarati si Vaduri, reprezinta o zona deosebita pentru pasarile ce se deplaseaza pe culoarul de migratie est-carpatic si constituie o veriga importanta in pastrarea biodiversitatii si a habitatelor naturale pentru toata zona estica din continentul European. Lacul, datorita suprafetei mari, ofera conditii de iernat unui numar mare de pasari. In ultimii ani, pe acest lac au iernat populatii de corcodel cu gat negru, corcodel cu gat rosu, ferestras mare, ferestras motat si ferestras mic. Pe langa aceste specii, in luna noiembrie, se pot observa pe lacul Batca Doamnei exemplare de cormoran mare care poposec aici in timpul migratiei.

ATRACȚII TURISTICE

  • Parcuri și atracții naturale

Alte sugestii

Aerodrom Zănești

ATRACȚII ÎN ORAȘ

Esplanada Cuejdi

ATRACȚII ÎN ORAȘ

Râul Cuejdiu

ATRACȚII ÎN ORAȘ

Lacul și Barajul Reconstrucția

ATRACȚII ÎN ORAȘ

Aviasport Piatra-Neamț

ATRACȚII ÎN ORAȘ