② #priNeamt „Izvorul Muntelui - Durău - Baraj Bicaz”

Itinerarii prin județ


Despre

ITINERARIU #PRINEAMT NR.2 „IZVORUL MUNTELUI - STAȚIUNEA DURĂU - BARAJUL BICAZ”

PREAMBUL: Toate itinerariile cu mașina prin județul Neamț promovate în aplicația noastră pornesc din inima orașului (Curtea Domnească). Indiferent dacă sunt trasate circular sau liniar, acestea revin înapoi în Piatra-Neamț, detaliile despre distanțe și timpi fiind prezentate mai jos. Unele dintre punctele de atracție sunt vizitabile, iar altele care se află pe traseu pur și simplu pot fi admirate fie de la distanță, fie cu scurte abateri de la ruta principală. Fiecare va fi liber să decidă după bunul plac. Dar e bine de știut că toate obiectivele turistice își spun propria poveste, acesta fiind și motivul pentru care am inclus în itinerariu locuri mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg.

INDICAȚII ȘI ORIENTARE: Această rută turistică vă va duce întâi în orașul Bicaz, iar aici puteți poposi pentru a admira câteva clipe clădirea Muzeului de Istorie (inclusă pe lista monumentelor istorice din Neamț). Veți continua apoi pentru doar 5km pe DN15 și veți face stânga spre stațiunea Izvorul Muntelui. Priveliștea care se deschide în acest mic sat de vacanță spre Masivul Ceahlău vă va face să opriți pentru două-trei fotografii. Veți intra apoi pe drumul axial (sau „TransCeahlăul” cum mai e cunoscut printre nemțeni), o șosea recent reabilitată și o plăcere pentru toți cei pasionați să conducă. Având o lungime de 25 km, această leagă cele două stațiuni (Izvorul Muntelui - Durău) direct prin inima muntelui. După eventualul popas din Durău, veți merge spre localitatea Ceahlău, dar fix înainte merită să faceți o abatere scurtă pentru a vedea ruinele Palatului Cnejilor. Următorul punct din itinerariul e viaductul de la „coada lacului” și misterioasa „Piatra Teiului”. De aici, veți face cale întoarsă spre Bicaz, pe superbul drum (și acesta recent reabilitat complet) ce șerpuiește pe malul lacului Izvorul Muntelui. Ultima oprire e la Barajul Bicaz, un alt #mustsee pentru toți turiștii ce vizitează județul Neamț.

DISTANȚĂ ȘI TIMPI: 150 km (traseu circular / 3h mers efectiv cu mașina, aproximativ 8-9h cu vizite, pauze și eventual masa de prânz.

EXTENSIE: Dacă vă doriți să faceți și o scurtă drumeție prin pădure, înainte de a intra în stațiunea Durău, puteți opri mașina și să mergeți până la Cabana Fântânele. E un traseu de aproximativ o oră.

OFERTA HORECA: Locațiile aflate pe traseu unde puteți servi masa și bea ceva și pe care noi le putem recomanda sunt: Cabana BiaPăpădia din Iz.Muntelui, Restaurant Antia, Pensiunea Vânătorul sau Taverna Ceahlău din Durău & Pensiunea Grădinile Romane din Chirițeni. Le găsiți pe Google Maps alături de multe alte restaurante din proximitatea orașului. În schimb, cele din Piatra-Neamț sunt listate și în secțiunea EAT & DRINK din aplicație.

Puncte din rută