⑥ #priNeamt „Mănăstirea Războieni - Hanul Ancuței - Muzeul Popa din Târpești”
Itinerarii prin județ
Despre
ITINERARIU #PRINEAMT NR.6 „STÂNCA ȘERBEȘTI - MĂNĂSTIREA RĂZBOIENI - DOMENIUL STYRCEA - HANUL ANCUȚEI - MUZEUL POPULAR „NICOLAE POPA” DIN TÂRPEȘTI”
PREAMBUL: Toate itinerariile cu mașina prin județul Neamț promovate în aplicația noastră pornesc din inima orașului (Curtea Domnească). Indiferent dacă sunt trasate circular sau liniar, acestea revin înapoi în Piatra-Neamț, detaliile despre distanțe și timpi fiind prezentate mai jos. Unele dintre punctele de atracție sunt vizitabile, iar altele care se află pe traseu pur și simplu pot fi admirate fie de la distanță, fie cu scurte abateri de la ruta principală. Fiecare va fi liber să decidă după bunul plac. Dar e bine de știut că toate obiectivele turistice își spun propria poveste, acesta fiind și motivul pentru care am inclus în itinerariu locuri mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg.
INDICAȚII ȘI ORIENTARE: Această rută turistică pornește în direcția comunei Girov, iar în dreptul benzinăriei Octano veți vira stânga. În centrul satului Ștefan cel Mare se află ruinele Hanului Șerbești (aflat în plin proces de restaurare), iar la ieșirea din localitate, în direcția est, veți găsi misterioasa și spectaculoasa stâncă Șerbești. Abaterea merită fără doar și poate dacă vă doriți să faceți și puțină mișcare. În satul vecin Cârligi veți găsi biserica „Trei Ierarhi”, clădită la 1827. Următoarea oprire e la Mănăstirea Războieni, una dintre cele mai reprezentantive ctitorii ștefaniene din Moldova, un #mustsee al acestui itinerariu. La ieșirea de nord a satului Tupilați vă așteaptă ruinele Conacului Catargi, un exemplu negativ despre cum se administrează un loc valoros din punct de vedere istoric. Apoi, vă recomandăm să faceți o abatere de 7km până în localitatea Văleni, unde veți găsi și un exemplu pozitiv despre punerea în valoare a unui vechi conac. Domeniul Styrcea nu mai e deschis publicului larg, dar chiar merită admirat de la exterior datorită simplității arhitecturale și cadrului natural. Veți reveni apoi în Tupilați, veți face dreapta, veți traversa podul peste Râul Moldova, după care veți ajunge la Hanul Ancuței, probabil cel mai cunoscut han din toată România. Alocați cât de mult timp vă permiteți acestui loc - pentru a servi masa, pentru a vizita pivnița, pentru a vedea camerele hanului și pentru a vă bucura de terasa localului. La întoarcere, dacă vă mai țin bateriile, vizitați muzeul popular „Nicolae Popa” din Târpești, impresionant grație colecției personale a unui nemțean iubitor de tradiție. De aici veți continua spre vest până la Săcălăușești, iar apoi spre sud până la Bălțăteși, după care înapoi în Piatra-Neamț.
DISTANȚĂ ȘI TIMPI: 140 km în total (traseu circular) / 2h 30min mers efectiv cu mașina, aproximativ 8-9h cu vizite, pauze și eventual masa de prânz.
OFERTA HORECA: Locațiile aflate pe traseu unde puteți servi masa și bea ceva sunt diverse și le găsiți printr-o simplă căutare pe Google Maps, dar noi vă recomandăm să vă organizați timpul în așa fel încât să serviți masa de prânz la Hanul Ancuței. Experiența acestei zile va fi una completă.
Puncte din rută
-
1. Curtea Domnească din Piatra-Neamț
-
2. Hanul Șerbești din județul Neamț
-
3. Stânca Șerbești
-
4. Biserica Sfinții Trei Ierarhi din Cârligi
-
5. Mănăstirea Războieni
-
6. Ruinele conacului Catargi din Tupilați
-
7. Domeniul Styrcea
-
8. Hanul Ancuței
-
9. Muzeul popular „Nicolae Popa” din Târpeşti
-
10. Stațiunea Balneară Bălțătești
-
11. Turnul lui Ştefan cel Mare din Piatra-Neamț