Casa memorială „Mihail Sadoveanu”

Casa memorială „Mihail Sadoveanu”

ATRACȚII ÎN JUDEȚ


Program

Închis
Vezi programul

Address

DJ155C, Neamț 617502, Romania

Despre

Casa memorială „Mihail Sadoveanu”, aflată lângă Schitul Vovidenia și în apropierea Mănăstirii Neamț, a fost înființat în anul 1964, în casa arhierească ridicată în 1937 pentru Mitropolitul Visarion Puiu. Ulterior, clădirea ajunge în administrarea Mitropoliei, care o pune la dispoziția lui Sadoveanu pentru a-i servi drept casa de creație și recreere.

Aici scriitorul își petrecea verile și sărbătorile alături de membri ai familiei sale, de prieteni și personalități culturale si politice ale vremii. Între cei care au poposit la Vovidenia ca oaspeți ai scriitorului se numără Maria Tănase, Emil Bodnăraș și Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Astăzi în muzeu pot fi văzute numeroase obiecte ce i-au aparținut scriitorului (îmbrăcăminte, arme de vânătoare, unelte de pescuit, integrala operei sadoveniene ce include și ediții princeps.). Muzeul se află in prezent în grija viețuitorilor de la schit.

„Cântă toaca la Vovidenie în trei soroace; pentru monahi, pentru munţi, pentru singurătăţi, pentru păduri şi fiare şi parcă printr-o fină adiere se pune în armonie cu toate, cu tot ce o înconjoară şi cu Dumnezeu”
descria Mihail Sadoveanu acest cadru idilic.

Alte sugestii

Muzeul de Științele Naturii Roman

ATRACȚII ÎN JUDEȚ

Palatul Cnejilor

ATRACȚII ÎN JUDEȚ

Stațiunea Durău

ATRACȚII ÎN JUDEȚ

Domeniul Styrcea

ATRACȚII ÎN JUDEȚ

Hanu Ancuței

ATRACȚII ÎN JUDEȚ / Cele mai căutate locații