Casa de lemn Ivașcu

Casa de lemn Ivașcu

ATRACȚII ÎN ORAȘ


Address

Str. Alexandru cel Bun 25, Piatra Neamț, Romania

Despre

Casa de lemn Ivaşcu a fost construită la începutul secolului al XIX-lea din bârne fasonate peste care s-au aplicat ulterior straturi succesive de tencuială. Temelia înaltă, din piatră de râu fixată cu mortar, era executată cu multă atenţie devenind astfel cel mai important element în estetica faţadei şi a clădirii în ansamblu. 

Corpul asimetric al construcţiei este fragmentat de un pridvor deschis, susţinut de 5 colonete de lemn şi cu acoperământ propriu. De altfel, acest pridvor, care constituie elementul caracteristic al construcţiilor de acest tip, apare ca o dezvoltare sudică a cerdacului cu arcaturi în acoladă, ce se întinde pe toată lungimea faţadei. Senzaţia de asimetrie a construcţiei este întreţinută şi de intrarea aflată pe segmentul din stânga al cerdacului şi al faţadei, cu toate că uşa principală are o poziţie centrală. În sfârşit, sub pridvor se deschide în arc intrarea supraînălţată a beciului, cu uşi ce evocă vechile porţi medievale şi asigură întregii clădiri o notă de un pitoresc deosebit.

Deşi acoperişul de draniţă a fost modificat iar excesul de tencuială estompează frumuseţea nudă a pereţilor de lemn, Casa Ivaşcu rămâne, măcar ca amintire, o adevărată insulă a trecutului în efluviul modernizării actuale a oraşului.

ATRACȚII TURISTICE

  • Clădiri istorice

Alte sugestii

Aerodrom Zănești

ATRACȚII ÎN ORAȘ

Esplanada Cuejdi

ATRACȚII ÎN ORAȘ

Râul Cuejdiu

ATRACȚII ÎN ORAȘ

Lacul și Barajul Reconstrucția

ATRACȚII ÎN ORAȘ

Aviasport Piatra-Neamț

ATRACȚII ÎN ORAȘ