ART STAGE Piatra-Neamț, Ediția a II a - Expoziție de grup – In Memoriam Mircea Răsvan Ciacâru

ART STAGE Piatra-Neamț, Ediția a II a - Expoziție de grup – In Memoriam Mircea Răsvan Ciacâru

ÎN PIATRA ȘI ÎMPREJURIMI

Gazdă:


Piața Libertății 1, Piatra Neamț 610100, Romania

Data și ora:

Vineri, 04 Octombrie 2024 - Duminică, 17 Noiembrie 2024
17:00 - 17:00

Despre

ART STAGE Piatra-Neamț, Ediția a II a
Expoziție de grup – In Memoriam Mircea Răsvan Ciacâru/ Vineri, 4 octombrie 2024

Muzeul de Artă Piatra-Neamț, revine în atenția publicului iubitor de artă cu cea de a doua ediție a proiectului ART STAGE Piatra-Neamț, un eveniment dedicat  artiştilor plastici nemțeni profesioniști,  activi în Piatra-Neamţ. 

Ediția de anul acesta este dedicată memoriei artistului Mircea Răsvan Ciacâru (1946-2020) și reprezintă o datorie morală a comunității artistice dar și a instituției Complexului Muzeal Național Neamț de a aduce recunoaștere celor care au contribuit la consolidarea identității culturale locale. Peste 40 de artiști, cu peste 100 de lucrări expun în amintirea celui care a fost atât un artist pasionat cât și un restaurator desăvârșit în cadrul Complexului Muzeal Național Neamț. 

Artist și restaurator, pasionat de portret și de efectul luminii în redarea plastică, mâinile sale nu au modelat doar idei în culoare ci au adus la viață o istorie veche de mii de ani, prin restaurarea a numeroase vase de ceramică aparținând Culturii Cucuteni. 
Mircea Răsvan Ciacâru s-a născut în 1946, la Cluj-Napoca și a absolvit Facultatea de Arte Plastice (1973) la Timişoara. După terminarea studiilor de artă și o perioadă de profesorat, Mircea Răsvan Ciacâru a deveni din 1981 angajat al Complexului Muzeal Național Neamț, desfășurându-și activitatea în cadrul Laboratorului de Restaurare-Conservare al instituției, unde a restaurat bunuri arheologice mobile de o valoare inestimabilă.

Conceptul expoziției aduce împreună, cei peste 40 de artiști nemțeni, în două dintre sălile generoase ale Muzeului de Artă, având ca element central reconstituirea unui colț din atelierul pictorului Mircea Răsvan Ciacâru, cu lucrări dar și cu obiecte personale. Configurația sălilor de expunere și a lucrărilor cu subiecte și tehnici variate a permis etalarea lucrărilor într-o manieră relaxată, artiștii regăsindu-se cu lucrări, în mod egal, în ambele săli.

Evenimentul în ansamblul său este o celebrare a artei plastice nemțene contemporane și constituie o radiografie a identității artistice locale.
Deschiderea expoziţiei va avea loc vineri, 4 octombrie 2024 și va fi onorată de prezentarea realizată de scriitorul și criticul Emil Nicolae. Publicul este invitat să se alăture acestei întâlniri cu artiștii nemțeni, ale căror lucrări vor putea fi admirate pe simezele Muzeului de Artă până la data de 17 noiembrie.