➋ Ruta „Mănăstirea Almaș - Valea celor 12 - Roznov”

Cu mașina prin împrejurimi


Despre

RUTA „MĂNĂSTIREA ALMAȘ - VALEA CELOR DOISPREZECE - ROZNOV”

PREAMBUL: Toate rutele „cu mașina prin împrejurimi” promovate în aplicația noastră pornesc din inima orașului (Curtea Domnească). Indiferent dacă sunt trasate circular sau liniar, acestea revin înapoi în Piatra-Neamț, detaliile despre distanțe și timpi fiind prezentate mai jos. Unele dintre punctele de atracție sunt vizitabile, iar altele care se află pe traseu pur și simplu pot fi admirate fie de la distanță, fie cu scurte abateri de la ruta principală. Fiecare va fi liber să decidă după bunul plac. Dar e bine de știut că toate obiectivele turistice își spun propria poveste, acesta fiind și motivul pentru care am inclus în itinerariu locuri mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg.

INDICAȚII ȘI ORIENTARE: Această rută turistică vă va duce întâi la căsuță tradițională „Dimineți în Cerdac”, situată la ieșirea din oraș spre Târgu-Neamț. E bine de știut că frumoasa locație e cu circuit închis, dar merită oprirea pentru câteva cadre bune de Instagram. Veți continua apoi spre Almaș, o mănăstire cu o istorie bogată aflată într-un cadru natural idilic. Valea celor Doisprezece e surpriza acestui itinerariu, un mic sătuc unde vă veți simți ca-n poveștile lui Hobbit. De aici vă veți îndrepta în direcția sud, întâi spre comuna Girov, după care spre orășelul Roznov. Biserica „Sf.Nicolae” din parcul central chiar merită o vizită grație arhitecturii deosebite. Vă veți întoarce apoi spre Piatra-Neamț, trecând prin Săvinești și având în dreapta voastra combinatul petrochimic, cândva cel mai mare angajator al urbei. Dacă nu ați făcut asta deja, atunci vă puteți încheia ruta în vârful dealului Pietricica. Priveliștea de aici „face toți banii”... aceia pe care oricum nu trebuie să-i plătiți, fiindcă nu vă costa absolut nimic ca să ajungeți aici.

DISTANȚĂ ȘI TIMPI: 65 km (traseu circular) / 1h și 30min mers efectiv cu mașina, aproximativ 5-6h cu vizite și pauze.

OFERTA HORECA: Locațiile aflate pe traseu unde puteți servi masa și bea ceva și pe care noi le putem recomanda sunt: Almaș (pensiune și restaurant), Valea celor Doisprezece sau Mastro Titta Pizza din Roznov. Le găsiți pe Google Maps alături de multe alte restaurante din proximitatea orașului. În schimb, cele din Piatra-Neamț sunt listate și în secțiunea EAT & DRINK din aplicație.

Puncte din rută