➊ Ruta „Mănăstirea Bistrița - Bisericani - Biserica din Văleni”

Cu mașina prin împrejurimi


Despre

RUTA „MĂNĂSTIREA BISTRIȚA - BISERICANI - BISERICA DE LEMN DIN VĂLENI”

PREAMBUL: Toate rutele „cu mașina prin împrejurimi” promovate în aplicația noastră pornesc din inima orașului (Curtea Domnească). Indiferent dacă sunt trasate circular sau liniar, acestea revin înapoi în Piatra-Neamț, detaliile despre distanțe și timpi fiind prezentate mai jos. Unele dintre punctele de atracție sunt vizitabile, iar altele care se află pe traseu pur și simplu pot fi admirate fie de la distanță, fie cu scurte abateri de la ruta principală. Fiecare va fi liber să decidă după bunul plac. Dar e bine de știut că toate obiectivele turistice își spun propria poveste, acesta fiind și motivul pentru care am inclus în itinerariu locuri mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg.

INDICAȚII ȘI ORIENTARE: Această rută turistică vă va duce întâi la Mănăstirea Bistrița, unul dintre cele mai importante lăcașe religioase din tot județul Neamț. Veți continua apoi spre dealul Bisericani, acolo unde vă așteaptă trei atracții. Veți reveni pe DN15 ce leagă Piatra-Neamț de Bicaz, dar veți merge pe acesta doar 1km, fiindcă veți vira stânga spre satul Vădurele, după care Agârcia. Aici chiar merită să opriți pentru a admira și fotografia lebedele de pe lacul Bâtca Doamnei. Scurta abatere de la traseu spre Cetatea Petrodava merită în primul pentru priveliștea de sus. Ștrandul poate fi abordat doar dacă nu l-ați vizitat deja sau dacă vă doriți să mâncați/beți ceva. Dacă nu, atunci puteți continua în linie dreaptă pe valea râului Bistrița până la biserica de lemn din Văleni. Aceasta este deosebit de valoroasă din punct de vedere istoric. Vă veți întoarce apoi spre Podul Căprioara, veți reintra în oraș și vă veți încheia ruta în vârful dealului Pietricica, unul dintre simbolurile din Piatra-Neamț. Puțini sunt cei care știu cât de ușor se poate ajunge aici. Cât despre priveliște, aceasta este cu adevărat impresionantă și vine ca o cireașă pe tortul acestei rute cu mașina prin împrejurimi.

DISTANȚĂ ȘI TIMPI: 50 km (traseu circular) / 1h și 30min mers efectiv cu mașina, aproximativ 4-5h cu vizite și pauze.

OFERTA HORECA: Locațiile aflate pe traseu unde puteți servi masa și bea ceva și pe care noi le putem recomanda sunt: Troian (pensiune și restaurant), Drumul Plutașilor (pensiune și restaurant) sau Tequila în ștrand (restaurant și club). Le găsiți pe Google Maps alături de multe alte restaurante din proximitatea orașului. În schimb, cele din Piatra-Neamț sunt listate și în secțiunea EAT & DRINK din aplicație.

Puncte din rută