➌ Ruta „Lac Veselaru - Mănăstirea Tazlău - Casa Ioan Mironescu”

Cu mașina prin împrejurimi


Despre

RUTA „LAC VESELARU - MĂNĂSTIREA TAZLĂU - CASA MEMORIALĂ IOAN MIRONESCU”

PREAMBUL: Toate rutele „cu mașina prin împrejurimi” promovate în aplicația noastră pornesc din inima orașului (Curtea Domnească). Indiferent dacă sunt trasate circular sau liniar, acestea revin înapoi în Piatra-Neamț, detaliile despre distanțe și timpi fiind prezentate mai jos. Unele dintre punctele de atracție sunt vizitabile, iar altele care se află pe traseu pur și simplu pot fi admirate fie de la distanță, fie cu scurte abateri de la ruta principală. Fiecare va fi liber să decidă după bunul plac. Dar e bine de știut că toate obiectivele turistice își spun propria poveste, acesta fiind și motivul pentru care am inclus în itinerariu locuri mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg.

INDICAȚII ȘI ORIENTARE: Această rută turistică vă va purta întâi spre Roznov, unde veți face dreapta în centrul orașului, după care din nou dreapta imediat ce ați trecut de podul peste râul Bistrița. În satul Negulești veți parca mașina și veți parcurge un scurt traseu prin pădure până la Veselaru, fratele cel mai mic dintre lacurile formate prin baraj natural (Cuejdel e fratele mare, iar Lacul Roșu fratele mijlociu). În pagina cu prezentarea lacului Veselaru găsiți mai multe indicații. Veți reveni apoi spre Roznov, iar în Chintinici veți face dreapta și o veți ține tot înainte până la Borlești. Următoarea oprire e la Mănăstirea Nechit, cândva un simplu loc de retragere pentru monahii care doreau să-și desăvârșească unirea cu Hristos. În cele din urmă, veți ajunge în localitatea Tazlău, acolo unde vă așteaptă o frumoasă gospodărie tradițională reconverită în casă memorială a unei figuri importante din Neamț, un micuț muzeu al satului, dar mai ales Mănăstirea Tazlău, o importantă ctitorie ștefaniană, considerată cea mai importantă dintre toate cele ridicate de Ștefan cel Mare în județ. De aici veți face cale întoarsă spre Roznov, iar mai apoi spre Piatra-Neamț.

DISTANȚĂ ȘI TIMPI: 70 km (traseu liniar) / 1h și 30min mers efectiv cu mașina, aproximativ 6-7h cu vizite și pauze. Fără abaterile necesare la dus, la întoarcere veți parcurge doar 30 km de la ultimul punct al rutei până în Piatra-Neamț.

OFERTA HORECA: Locațiile aflate pe traseu unde puteți servi masa și bea ceva și pe care noi le putem recomanda sunt: restaurantele „Dor de Han” și „La Matiz” în Șovoaia, La Piți Pizza în Borlești sau Popasul Vânătorului și Carul cu Bere în Tazlău. Le găsiți pe Google Maps alături de multe alte restaurante din proximitatea orașului. În schimb, cele din Piatra-Neamț sunt listate și în secțiunea EAT & DRINK din aplicație.

Puncte din rută