Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț

Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț

ATRACȚII ÎN ORAȘ / ORGANIZATORI EVENIMENTE


Program

Deschis
Vezi programul

Address

Piața Ștefan cel Mare 1, Piatra Neamț, Romania

Despre

Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț este o clădire emblematică a orașului, fiind construită de arhitectul Carol Zane în 1958. Aici au debutat tinerii artiști ai acelei vremi, proaspeți absolvenți ai Institutului de Teatru: Horațiu Mălăiele, Maia Morgenstern, Virgil Ogășanu, Oana Pelea, Florin Persic și mulți alții. Și-n prezent, teatrul este unul dintre cele mai dinamice, moderne și îndrăznește instituții de profil din toată țara.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Teatrul Tineretului este o instituție de cultură profesionistă, aflată în subordinea Consiliului Judeațean Neamț și specializată în producția de spectacole de teatru și activități artistice interdisciplinare, la realizarea cărora trupa permanentă de actori colaborează cu artiști invitați.

Sprijinirea creatorilor de teatru aflați la început de drum este o misiune marcată în ADN-ul acestei instituții de la momentul începerii funcționării acesteia, în anul 1958.  Cunoscut în lumea teatrală în perioada de dinainte de 1989 drept „fenomenul de la Piatra Neamț”, acest teatru a funcționat ca un laborator de creație pentru generații întregi de artiști, mulți dintre aceștia devenind vârfuri ale generației lor.

În prezent, ducem tradiția acestui teatru mai departe, imaginând și organizând proiecte culturale care se concentrează pe implicarea generației tinere pe partea de regie, actorie sau scenografie. În plus, încercăm să dezvoltăm sau să asigurăm o serie de proiecte interculturale care să ne permită să conectăm actul dramatic cu alte tipuri de manifestări artistice, dar și să realizăm un dialog coerent cu alte culturi.

„Future Laboratory”, finanțat prin Programul Europa Creativă, se numără printre cele mai recente proiecte interculturale ale Teatrului și implică douăsprezece instituții europene de artele spectacolului cu o puternică componentă internațională, care colaborează pentru a descoperi narațiunile europene de mâine. Hotărâți să integreze mai bine comunitățile marginalizate, izolate și inactive în activitățile lor atât pe scenă, cât și în afara ei și conștienți de impactul pe care pandemia l-a avut asupra noilor generații, partenerii au implementat un proiect internațional de cercetare pentru a sprijini cariera și dezvoltarea internațională a artiștilor emergenți. Din 2022 până în 2024, Teatrul Tineretului găzduiește 4 rezidențe de cercetare pentru artiștii Ewa Mikula (Polonia), Maurin Olles (Franța), Carlota Matos (Marea Britanie/Portugalia) și Anne Kapsner (Germania). De asemenea, în aceeași perioadă, proiectul oferă contextul unui program de mentorat pentru artista română Ruxandra Simion.

Un alt produs al unui parteneriat european este inițiativa UNLOCK THE CITY!, finanțată prin Programul Europa Creativă, un proiect de regenerare prin cultură ce vizează dezvoltarea unei metode de lucru care combină cercetarea tehnică științifică și orientată spre design cu teatru. Desfășurat în locuri sau zone care au jucat un rol cheie pentru cetățeni în timpul pandemiei, proiectul explorează conceptul de limită (economică, socială, fizică etc.) în orașul post-pandemic, pe trei niveluri diferite: clădire (Obiect), comunitate (Subiect), relație dintre spațiul urban și teatru (Relație). Pentru fiecare dintre acestea, Teatrul Tineretului va realiza un spectacol semnat de artiștii Irina Moscu, Bogdan Zamfir și respectiv Daniel Chirilă.

Având caracter internațional, Festivalul de Teatru de la Piatra Neamț se numără printre cele mai importante realizări ale Teatrului, deoarece reflectă cu desăvârșire misiunea instituției: sprijinirea noilor generații de artiști și promovarea produselor culturale care se concentrează pe teme importante pentru comunitatea locală și globală. Evenimentul propune tuturor participanților săi – publicului local, dar și vizitatorilor din România și din străinătate – producții care lansează discuții despre subiecte relevante și probleme actuale ale societății, create de autori cu un limbaj artistic personal, autentic și provocator.

ATRACȚII TURISTICE

  • Clădiri istorice

Evenimente ce urmează

Galerie Foto

Video

Alte sugestii

Semimaraton Curtea Domnească

ORGANIZATORI EVENIMENTE

Mifne România - Asociaţia Punct De Cotitură În Autism Timpuriu

ORGANIZATORI EVENIMENTE

Asociația ”Încă o șansă”

ORGANIZATORI EVENIMENTE

Hai la Piatra

ORGANIZATORI EVENIMENTE

Primăria Ceahlău

ORGANIZATORI EVENIMENTE